Obez çocuklarda ventriküler repolarizasyon değişkenliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of ventricular repolarization changes in obese children
  1. Tez No: 443671
  2. Yazar: NİHAN YILDIRIM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Ventriküler Repolarizasyon Değişikenlikleri, QT/ QTc Dispersiyonu, Sol Ventrikül Disfonksiyonu, Obesity, Ventricular repolarization changes, QT/ QTc Dispersion, Left Ventricular Dysfunction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Son yıllarda obezlerde ventrikül repolarizasyon değişikliklerinin ani kardiyak ölümlere yol açtığı bildirilmektedir. Bu çalışmada; obez çocukların ventriküler repolarizasyon değişkenliklerini ve ekokardiyografik verilerini, bu verilerin obezitenin ciddiyetini gösteren antropometrik parametrelerle ve metabolik sendrom riskini gösteren laboratuar parametreleri ile ilişkisini araştırmak hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Haziran 2013- Haziran 2016 tarihleri arasında AÜTF Çocuk Endokrinoloji polikliniğine obezite ve metabolik sendrom nedeniyle başvuran 82 hasta ve AÜTF Çocuk Kardiyoloji polikliniğine başvuran 81 sağlıklı kontrol 8-18 yaş arasında toplam 163 çocuk ve adolesanlar araştırmaya alındı. Olguların antropometrik ölçümleri yapıldı ve normogramlara göre değerlendirildi. Rutin obezite tetkiklerine (açlık kan şekeri, açlık insülin, lipit profili) bakıldı. Her olgunun 12 derivasyonlu EKG'si çekilerek ventriküler repolarizasyon değişiklikleri incelendi. Ekokardiyografi ile tüm olguların sol ventrikül sistolik fonksiyonları incelendi. Bulgular: Obez olguların yaş ortalaması 12.41±2.69 (8-17.5) yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 12,21±2,75 (8-17,9) yıldır. Obez olgularda kontrol grubuna göre, vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi, rölatif vücut kütle indeksi , bel/kalöa oranı istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Obez olgularda sistolik ve diyastolik kan basıncı ortalamaları kontrol grubuna göre anlamılı olarak yüksek bulunmuştur. Obez olgular metabolik sendrom (MS) ve non-metabolik sendrom obez (NMSO) olmak üzere iki gruba ayrılmış, sistolik ve diyastolik kan basıncı ölçümleri yalnızca MS ve kontrol grubu karşılaştırıldığında, anlamlı olarak farklı saptanmıştır. Obez ve kontrol grupları EKG'leri ventriküler repolarizasyon (VR) açısından karşılaştırıldığında; QT ve QTc dispersiyonu obezlerde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. QT ve QTc dispersiyonu MS grubunda NMSO ve kontrol grubuna göre¸ NMSO grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. QT ve QTc dispersiyonunun en çok bel/kalça oranından etkilendiği görülmüştür. Sol ventrikül sistolik fonksiyon (LVPWDs, LVPWDd, IVSd, LVMI) ölçümleri obez grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanırken, EF düşük bulunmuştur. LVMI'nın obezitenin derecesi ile doğru orantılı ve istatistiksel olarak anlamlı olarak arttığı bulunmuştur. EF'nin MS grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı bulunmuştur. LVMI ile QT ve QTc dispersiyonu değerleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. EF ile QT ve QTc dispersiyonu değerleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: NMSO ve MS'lu obez çocuklarda yaşamın erken dönemlerinde EKG'de özellikle QT/ QTc sürelerinde uzama ve QT/QTc dispersiyonlarında artış gözlenmiştir. Yine aynı hasta grubunda kontrollere göre EKO ile özellikle LVMI artışı ve EF azalmasının yol açtığı sol ventriküler sistolik disfonksiyonu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In last decades it's reported that ventricular repolarization changes lead to sudden cardiac death in obese individuals. In this study; our aim is to investigate the relationship between ventricular repolarization changes, echocardiographic parameters with antropometric measures and metabolic syndrome labarotary parameters in obese children. Material and Method: 82 participants, who were diagnosed with obesity at general examination and referred to AUTF Pediatric Endocrinology policlinic between 1 June 2013 and 1 June 2016 were enrolled to study. Control group was composed of 81 healthy child and adolescent at the ages between 8 and 18 that were admitted to Pediatric Cardiology policlinic with the aim of routine control. Anthropometric measurements of participants were performed and they were evaluated according to normograms. Routine obesity studies (fasting plasma glucose, fasting insulin, lipid profile) were performed. 12 lead ECG monitorization was performed in each participant to investigate ventricular repolarization changes. Left ventricular systolic measurements were also performed in each patient. Results: Mean age was 12.41±2.69 (8-17.5) years in obese children and 12,21±2,75 (8-17,9) years in control group. Body weight, body mass index, relative body mass index and waist/hip circumferance ratio were found statistically higher in obese children than control group. Systolic and diastolic blood pressure levels were also statistically higher in obese patients. As we subdivide obese patients as metabolic syndrome (MS) and non metabolic sydrome obese (NMSO) groups, systolic and diyastolic blood pressure difference was significant only between MS and control groups. QT ve QTc dispersions were significantly higher in obese group regarding to healty controls. Difference between QT ve QTc dispersions in MS group compared with NMSO and control group and in NMSO group compared with control group was statistically significant. We found out that QT ve QTc dispersions were mostly influenced by waist/hip circumferance ratio. Left ventricular systolic measurements (LVPWDs, LVPWDd, IVSd, LVMI) were significantly high and EF was low in obese group regarding control group. Directly proportioned relation between LVMI and QT ve QTc dispersions was detected. Relation between EF and QT ve QTc dispersions was not significant. Conclusion: Prolongation of QT/ QTc intervals and increase in QT/QTc dispersions on ECG may be found in obese children at early stages of life. In the same group, left ventricular dysfunction may also be detected on echocardiography; especially increased LVMI and diminished EF.