İnsülin tedavisi alan diyabetik yaşlıların insülin kullanım yeterliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluating adequacy of insulin use in insulin treated diabetic elderly people
  1. Tez No: 443672
  2. Yazar: MESUT GÜMÜŞSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ARAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı, insülin injeksiyonu, eğitim, elderly, insulin injection, education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Giriş: DM prevalansı yaş ile artmakta ve 60-74 yaş arasında tepe değere ulaşmaktadır. Yaşlılarda DM ile ilgili öneriler verebilmek için sıklıkla genç hastaların da dahil edildiği çalışmalardan çıkarım yapmak gerekmektedir. Bu durum yaşlı hastaların DM yönetimini kısıtlamaktadır Amaç: Çalışmamızla; insülin kullanan yaşlılarda yapılan injeksiyon hatalarının tespit edilmesini; İnsülin eğitimi verilmesi ile hatalardaki değişimin ne yönde olacağını; değişimlerle fonksiyonel, metabolik, beslenme ve kognitif fonksiyonların ilişkisini görmeyi amaçladık Yöntem: Temmuz 2015 ile Nisan 2016 tarihleri arasında; AÜTF Geriatri Bilim Dalı polikliniklerine başvuran, DM tanılı, insülin kullanan, 112 hasta çalışmaya alındı. Hastalara standardize MMT, Katz GYADT, Lawton – Brody EGAS, MNDT, el kavrama gücü testi yapıldı. 'İnsülin Kullanım Değerlendirme Formu' eşliğinde sorular soruldu, insülin uygulaması 24 basamakta gözlemlendi ve yapılan hatalar belirlendi. Gözlem sonrasında DM, insülin kullanımı ve saklanması ile ilgili bilgi verildi. 4 hafta sonra gözlem tekrarlandı, yapılan hatalar tekrar kaydedildi. Bulgular: DM'li erkeklerde MMTS daha yüksektir. MNDTS hastaların eğitim düzeyi ile koreledir. EGAS ve GYADTS yaş ile negatif; BKİ ile pozitif korelasyon göstermektedir. İnsülin kullanım ve saklanması ile ilgili tüm hastalar eğitimden fayda gördü. Tüm basamaklarda doğru uygulama oranları anlamlı olarak artmış bulundu. Önceden insülin eğitimi almış olan hastalarda sonuçlar daha anlamlı tespit edildi. Sonuç: Yaşlı DM'li hastalarda; daha iyi metabolik ve fonksiyonel kontrol için, bireyselleştirilmiş belirli aralıklarla tekrarlanan insülin kullanım eğitimi faydalı olabilir
Özet (Çeviri)
Background: DM prevalence increases with advancing age and reaches a peak at age 60-74. In order to provide recommendations regarding the elderly DM patients, it is often needed to make inferences from studies also including young patients. This situation restricts DM management in elderly. Objectives: We aim to investigate injection errors in the elderly who use insulin injections; effect of insülin training on errors and the correlation between error s and functional, metabolic, nutritional and cognitive functions. Methods: Between July 2015 and April 2016, 112 patients with DM using insulin and admitted to outpatient Clinics of Geriatrics Department of Ankara University School of Medicine were enrolled in the study. MMSE, Katz ADL, Lawton – Brody IADL, MNA and hand-grip strength test were performed. By using 'Insulin Usage Evaluation Form', insulin administration were observed in 24 steps and the mistakes were determined. After observation, patients were informed about the DM and also usage and storage of insülin. Four weeks later, the observation was repeated and the mistakes were recorded again. Results: MMSE is higher in men with DM. MNA score is correlated with the level of education of the patients. IADL and ADL show a negative correlation with age and a positive correlation with BMI. All patients benefited from the training regarding to use and storage of insulin. In all steps, the correct application rates are increased significantly. Results are more meaningful for the patients who were already trained for insülin use. Conclusion: In elderly diabetic patients; individualized periodically repeated training in the use of insulin may be beneficial for better metabolic and functional control.