Endometrium kanserinde prognostik faktörler ve sağ kalıma olan etkisi
Prognostic factors in endometrial cancer and their effect on survival
- Tez No: 443675
- Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT ORTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: endometrial kanser, prognostik faktörler, sağ kalım, rekürrens, grade, endometrial cancer, prognostic factor, survival, recurrence, grade
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Endometrium kanseri tanısı almış hastalarda prognostik faktörlerin toplam sağ kalım, hastalığa spesifik sağkalım, progresyonsuz sağkalım ve nükse olan etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli retrospektif klinik bir çalışmadır. Endometrium kanseri tanısı almış ve cerrahi tedavi uygulanmış 308 hasta değerlendirilmiştir. Cerrahi tedavi, klinik evrelendirme ve preoperatif değerlendirmeye göre planlanmıştır. Hastaların patoloji preparatları tekrar tek bir uzman patolog tarafından değerlendirilmiştir. Prognostik faktörlerin toplam sağ kalım, hastalığa spesifik sağ kalım ve progresyonsuz sağ kalıma olan etkileri Kaplan-Meier ve 'cox' analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Ortalama takip süresi 33 aydı. Prognostik faktörlerden yaş, histolojik alt grup, 'grade', lenfovasküler alan invazyonu, miyometrial invazyon derinliği ve tümör büyüklüğü araştırıldı. 'Grade' iki basamaklı sınıflandırılmış olup bir grup G1 ve G2 diğer grup G3 olarak değerlendirilmiştir. Histolojik tip endometrioid ve non-endometrioid olarak kategorize edilmiştir. Hastalığa spesifik sağ kalım, progresyonsuz sağ kalım ve nüksü anlamlı olarak etkileyen faktörler histolojik alt grup, miyometrial invazyon, lenfovasküler alan tutulumu ve 'grade' olarak bulunmuştur. Toplam sağ kalıma istatistiksel olarak anlamlı etki eden faktörler olarak histolojik alt grup, lenfovasküler alan tutulumu ve 'grade' bulunmuştur. Miyometrial invazyon derinliği toplam sağ kalımı anlamlı olarak etkilememiştir. Tümör büyüklüğü ve yaş değerlendirildiğinde sağ kalım ve nüks üzerine anlamlı etki görülmemiştir. Sonuç: Histolojik alt grup, 'grade' ve lenfovasküler alan invazyonu sağ kalıma ve rekürrense etkili olan risk faktörleri olarak bulunmuşlardır. Miyometrial invazyon derinliği toplam sağ kalım dışında rekürrens, hastalığa spesifik sağ kalım ve progresyonsuz sağ kalım üzerine de etki etmektedir. Tümör büyüklüğü ve yaşın sağ kalıma anlamlı bir etkisi izlenmemiştir. Tartışma: LVSI olan, 'grade' 3 ve non-endometrioid histolojiye sahip olan hastalar yüksek riskli gruba dahil edilmeli ve daha sık takip edilerek adjuvan tedavi yaklaşımları uygulanmalıdır. 'Grade' değerlendirilmesinin iki basamaklı sınıflama kullanılması ile sonuçlar daha efektif ve basit bir şekilde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of the study reported here is to assess the effect of the prognostic factors on recurrence, overall, disease specific and progression free survival in endometrial cancer. Materials and Methods: This was a single center retrospective clinical study. We evaluated 308 patients with endometrial cancer diagnosis. Surgery was performed according to clinical staging and preoperative evaluation. The pathology specimens were reassessed by a single specialist. The effect of prognostic factors on overall survival, disease specific survival and progression free survival were estimated by Kaplan-Meier and 'cox' proportional analysis. Results: The mean follow up was 33 months. Age, lymphovascular space invasion, myometrial invasion depth, histologic subtype, grade and tumor size were assessed to identfy their effects. Grade scoring was performed in a dual system as one group consisted of G1 and G2 and the other group of G3. Histologic subtype was identified as endometrioid and non-endometrioid types. The statistically significant variables effecting recurrence, disease spesific survival and progression free survival were histologic subtype, grade, lymphovascular space invasion and myometrial invasion depth. Myometrial invasion depth did not effect overall survival. Tumor size and age also did not effect survival or recurrence in our study. Conclusion: LVSI, grade and histological subtype influenced recurrence and survival in endometrial cancer. Patients bearing these factors should be considered as high risk for recurrence and candidates for adjuvant treatment and frequent follow up. Grade should be assessed in dual system of classification to achieve better interpretation of results and establish more simplified and effective system of classification.