Preoperatif sistemik inflamatuar yanıt indeksinin (SIRRI) nonendometrioid tip endometrium kanserlerinde prognoz ve sağkalım üzerine etkisi
The effect of preoperative systemicinflammatory response index (SIRRI) on prognosis and survival in non-endometrioidendometrial cancers
- Tez No: 767143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKBAL TEMEL YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: endometrium kanseri, prognoz, SIRI, inflamasyon, endometrial cancer, prognosis, SIRI, inflammation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmamızda amacımız endometrium kanseri tanısı ile opere edilen ve patoloji sonucu non-endometrioid endometrium kanseri gelen hastalarda preoperatif periferik kandan hesaplanan sistemik inflamatuar yanıt indeksinin (nötrofil sayısı x monosit sayısı/lenfosit sayısı) prognoz ve sağkalımla ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza hastanemizde Ocak 2019-Eylül 2022 tarihleri arasında endometrium kanseri nedenli opere edilen ve nihai patoloji sonucu non-endometrioid tip endometrium kanseri olarak gelen 18 yaş üzerinde olan 55 hasta dahil edildi. Primer cerrahi geçirmemiş hastalar ve inflamatuar, hematolojik veya otoimmün hastalık öyküsü olan, postoperatif takiplerine ulaşılamayan, hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların ameliyat öncesi bir hafta içinde alınan kan örneklerinden elde edilen SIRI değerleri inflamatuar belirteç olarak kabul edildi. Bu belirteç ile demografik faktörler, prognostik faktörler, patoloji, operasyon sonrası nüks gelişme durumu ve hastaların genel sağkalım süresi arasında ilişki olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastalıksız sağkalım ortalaması 20.8±14.3 ay ve ortancası 19 ay olup 1-51 ay arasında değişmekteydi. SIRI cut off değeri 1,46 olarak belirlendi. SIRI 1.46 ve altında olan hastaların ortalama hastalıksız sağkalımı 21.2 ay, SIRI>1.46 olanların 23.3 aydı ve iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p=.938) Ayrıca çalışmamızda tümör tutulumunu belirten patoloji bulguları, FIGO evresi, histolojik grade, nüks gelişimine göre SIRI değerlerini karşılaştırdığımızda anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: 2016'dan bu yana kanser hastalarında bir prognostik parametre olarak etkisi araştırılan SIRI indeksi bildiğimiz kadarıyla literatürde nonendometrioid endometrium kanseri hastalarında çalışılmamıştır. Her hastadan operasyon öncesi istenen bu tetkikin nonendometrioid endometrium kanserinde prognostik faktör olarak kullanımının; prognoz ve sağ kalımı öngörmede, operasyon öncesi ve sonrası tedavi planı yapmada faydalı olacağını düşünmekteyiz. İlerleyen zamanlarda daha büyük örneklemli, çok merkezli, prospektif, randomize kontrollü klinik çalışmaların yapılmasıyla SIRI değeri ile nonendometrioid tip endometrium kanserleri arasındaki ilişki hakkında daha net bilgiler ortaya çıkaracağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Who were operated on the diagnosis of endometrial cancer and whose pathology resulted in non endometrioid endometrial cancer to reveal the relationship between the systemic inflammatory response index (neutrophil count x monocytes count/lymphocyte count) calculated from preoperative peripheral blood with prognosis and survival in patients. Materials and methods: 55 patients over the age of 18 who were operated for endometrial cancer in our hospital between January 2019 and September 2022 and whose final pathology result was non endometrioid type endometrial cancer were included in our study. Patients who did not undergo primary surgery, and those with a history of inflammatory, hematological or autoimmune diseases, and those whose postoperative follow-ups could not be reached, were not included in the study. The SIRI values obtained from the blood samples taken within one week before the surgery were considered as inflammatory markers. It was investigated whether there is a relationship between SIRI and demographic factors, prognostic factors, pathology, postoperative recurrence and overall survival of the patients. Results: In our study, the mean disease-free survival was 20.8±14.3 months, with a median of 19 months, which ranged from 1-51 months. We determined The SIRI cut off value of 1.46. The mean disease-free survival of patients with SIRI 1.46 and below was 21.2 months, and those with SIRI>1.46 were 23.3 months, and there was no statistically significant difference between the two groups (p=.938) In addition, in our study, pathology findings indicating tumor involvement, FIGO stage, histological grade, SIRI according to the development of recurrence. When we compared the values, no significant difference was found. Conclusion: The SIRI index, whose effect has been investigated as a prognostic parameter in cancer since 2016, has not been studied in non endometrioid endometrial cancer patients to the best of our knowledge. The use of this test, which is requested from each patient before the operation, as a prognostic factor in non endometrioid endometrial cancer; We think that it will be useful in predicting prognosis and survival, and a treatment plan before and after the operation. We think that in the future, multicenter, viii prospective, randomized controlled clinical studies with larger samples will reveal more clear information about the relationship between the SIRI value and nonendometrioid type endometrial cancers.