Gastrointestinal sistem kanamalı hastalarda traneksamik asit kullanımının kanama üzerine olan etkisi
Effect of tranexamic acid use on bleeding in patients with gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 443676
  2. Yazar: İLKER YEŞİLKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE GÜNALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: antifibrinolitik, gastrointestinal kanama, traneksamik asit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Gastrointestinal Sistem Kanamalı Hastalarda Traneksamik Asit Kullanımının Kanama Üzerine Olan Etkisi AMAÇ: Çalışmamızın amacı Ankara Üniversitesi Hastanesi İbn-i Sina Acil Servisine GİS kanaması şüphesiyle başvuran hastaların takibinde antifibrinolitik bir ajan olan TEA'in kulanılmasının endoskopik tedavi ve kan transfüzyon ihtiyacı, hastanede kalış süresi ve mortalite üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir YÖNTEM: Prospektif, kesitsel ve randominize olarak araştırmamız Ankara Üniversitesi Hastanesi Erişkin Acil Servisinde yapıldı. Acil servise 1 Ocak – 1 Haziran 2016 tarihleri arasında başvuran gastrointestinal kanama öntanısı alan hastalardan dahil olma kriterlerini karşılayanlar klinik olarak çalışmaya alındı. Hastalardan başvuru anında Tam kan, Biyokimya, İnternasyonel normalized ratio (INR) parametreleri için kan örnekleri alındı Endoskopi gerekliliği, sıvı tedavisi ve kan transfüzyonu ihtiyacının belirlenmesi açısından karşılaştırıldı. Gastrointestinal kanama ön tanısı alan 81 hasta randominize olarak iki gruba ayrıldı. Çalışma grubunda bulunan 41 GİS kanama şüphesi olan hastaya ilk 10 dakika sabit 1gr, sonraki 24 saat 3gr iv infüzyo şeklinde traneksamik asit verildi. Ayrıca kan transfüzyonu ihtiyacı olan hastalara transfüzyon ihtiyacı karşılandı. Kontrol grubu olarak dahil olma kriterlerini karşılayan GİS kanama öntanılı 40 hastaya da serum fizyolojik (SF) iv infüzyonu ile takibe alındı. BULGULAR: Hastalarımızın 24' ünün (%29.6) cinsiyeti kadın, 57' sinin (%70.4) cinsiyeti erkek idi. Hastaların genel yaş ortalaması 65.1±17.7, yaş aralığı 22-92 dir.Hastaların acil servis başvuru şikayetleri değerlendirildiğinde olguların 57'si (%70) melena, 35'i (%43) hematemez, 11'i (%13) hematokezya nedeniyle başvurmuştur.Çalışmamızda TEA verilen grup ile kontrol grubu arasında transfüzyon ihtiyacı, endoskopik tedavi ve mortalite üzerine etkileri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. İki grup arasında hastanede kalış süresinde ortalama 1 günlük farkın klinik olarak göz önünde bulunması gerektiği kanısına varılmıştır. SONUÇ: Acil serviste GİS kanama öntanısı ile izlenen hastaların endoskopi ve kan transfüzyonu ihtiyaçları değerlendirilirken TEA kullanımının etkinliği saptanmaya çalışılmıştır. Endoskopik tedavi transfüzyon ihtiyacı ve mortalite oranları üzerine etkileri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. TEAverilen varis kanamalı hastalarda endoskopik tedavi ihtiyacının azaldığı tespit edildi. Gelecekte, daha büyük gruplarla yapılacak çalışmaların daha net sonuçlar vereceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate the effect of using an antifibrinolitic agent, tranexamic acide on endoscopic treatment, blood transfusion need, hospitalty length and mortality in patients who presented to Ankara University, Emergeny Department with gastrointestinal bleeding suspection . METHODS:The trial was a prospective, cross-sectional randomized study held at Ankara University Hospital Adult Emergency Department. Patients who presented to our emergency department between 1st January 2016 to 1st june 2016 with a first diagnosis of gastrointestinal bleeding and who fulfill the inclusion criteria were enrolled to our study. At admission, blood samples for complete blood count, biochemistry parameters, International normalized ratio (INR) were performed. The results were compared in terms of determining endoscopy requirements, fluid replacement and blood transfusion needs. 81 patients with suspected gastrointestinal bleeding were randomized to receive tranexamic acid or saline infusion. 41 patients of the treatment group were given a loading dose of tranexamic acid (1 g by intravenous injection for 10 minutes) followed by an intravenous infusion of 3 g tranexamic acid over 24 hours. Blood transfusions for patients who need it were performed. 40 patients of the control group prediagnosed with Gİ bleeding were given intravenous infusion of saline. RESULTS: 24 of our patients (29.6%) were female, 57 (70,4%) were male. The mean age of the patients was 65.1±17.7years-old, (range 22-92). Considering main complaint at emergency department admission, 57 patients (%70) were admitted with melena, 35'i (%43) with hematemesis, while 11'i (%13) were admitted hematochezia. In our study, there were no statiscally significant differences between two groups for need of transfusion, endoscopy requirements and mortality. the tranexamic acid group and the control group was not statistically significant. The length of hospital stay between the tranexamic acid group and the control group was not statistically significant but a one day difference between two groups was noticed and should be considered by physicians. CONCLUSİON: This study aimed to evaluate the effect of using an antifibrinolitic agent, tranexamic acide on determining endoscopy requirement, blood transfusion need, hospitalty length and mortality in patients who presented to Ankara University, Emergeny Department with gastrointestinal bleeding suspection. The need for transfusion and endoscopic treatment effect on mortality rates were not statistically significant. Endoscopic treatment need in patients with variceal bleeding was reduced in patients given tranexamic acid.with endoscopic. In the future, work conducted with larger groups will give more accurate results. KEYWORDS: antifibrinolytic, gastrointestinal bleeding, tranexamic acid