Hypericum perforatum l. ve sekonder metabolitlerinin patojenik oral bakterilere karşı antimikrobiyal aktivitesinin değerlendirilmesi
Assessment of the antimicrobial effectiveness of hypericum perforatum L. and secondary metabolites against pathogenic oral bacteria
  1. Tez No: 443694
  2. Yazar: FERİDE BALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA TUBA ULUSOY YAMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş çürüğü, doğal antimikrobiyal ajanlar, hyperforin, hypericum peroratum L, hyperoside, quercitrin, Dental caries, hyperforin, hypericum peroratum L, hyperoside, quercitrin, natural antimicrobial products
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Hypericum perforatum L.'nin ve içindeki sekonder metabolitlerin, diş çürüğü ve periodontal hastalıklardan sorumlu mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal etkisini araştırarak, bu bitkinin ve sekonder metabolitlerinin insan gingival fibroblast hücreleri üzerine sitotoksisitelerini in vitro olarak incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Hypericum perforatum L. bitki ekstratı ve 6 ayrı sekonder metabolit (hyperforin, hypericin, hyperoside, quercetin, quercitrin, rutin) kullanıldı. Bu ürünlerin patojenik oral mikroorganizmalara [S. mutans, S. mitis, S. sanguinis, S. salivarius, S. sobrinus, L. acidophilus, P. gingivalis, A. actinomycetemcomitans, C. albicans] karşı antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon yöntemi ile incelenirken, MIC ve MBC değerleri de belirlendi. Tüm test materyallerinin oral dokular üzerine sitotoksisitesi, insan gingival fibroblast hücreleri kullanılarak MTT analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hypericum perforatum L. ekstratı ve sekonder metabolitlerinin çalışmamızda test edilen tüm oral patojenlere etkisi istatistiki olarak klorheksidinden düşük bulunmuştur. Bununla birlikte, periodontal hastalıkla ilişkili gram-negatif mikroorganizmalara ve C. albicans'a karşı klorheksidine yakın değerde inhibisyon zonu oluşturduğu görülen quercitrin'in, gingival fibroblast hücreleri üzerine klorheksidin gibi şiddetli sitotoksisite göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, bitki ekstratlarının saf bileşikler olmaması nedeniyle bu yönde yapılacak çalışmaların sadece bitkileri değil sekonder metabolitleri de incelemesi, yüksek antimikrobiyal etkinliğe sahip, düşük sitotoksik etkili yeni antimikrobiyal ve antifungal bitki ekstratları ve sekonder metabolitlerin bulunmasını mümkün kılacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to invastigate the antimicrobial effect of Hypericum perforatum L. and secondery metabolites on microorganisms responsible for dental caries and periodontal disease and to investigate their cytotoxic effect on human gingival fibroblast cell in vitro. Material and Method: Hypericum perforatum L. plant extract and 6 different secondary metabolites (hyperforin, hypericin, hyperoside, quercetin, quercitrin, rutin) were used. Disk diffusion assay was performed to analyze the antimicrobial activities of these materials against the pathogenic oral microorganisms (S. mutans, S. mitis, S. sanguinis, S. salivarius, S. sobrinus, L. acidophilus, P. gingivalis, A. actinomycetemcomitans, C. albicans) and MIC and MBC values were also determined. Cytotoxicity all test materials was investigated by MTT assay using human gingival fibroblast cells. Results: According to antimicrobial analysis, the inhibitory effect of all test materials were found to be statistically lower than chlorhexidine. However, the quercitrin which was seen to create an inhibition zone against periodontal disease-associated gram-negative microorganisms and C. albicans, did not show severe cytotoxicity as chlorhexidine on gingival fibroblast cells Conclusion: In this study, plant extracts due to lack of pure compounds, ıt was concluded that studies must examine not only plant, are also secondary metabolites. In this way, there will enable to find new antimicrobial and antifungal plant extracts and secondary metabolites, have high antimicrobial activity and low cytotoxic effective