Dijital panoramik radyografilerden yararlanılarak yetişkin bireylerde yaş tayini
Dental AGE estimation of adults by using digital panoramic radiographs
  1. Tez No: 443695
  2. Yazar: MUHAMMET MİDİLLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Diş Hekimliği, Forensic Medicine, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dental yaş, yetişkin bireyler, panoramik radyograf, dental age, adult individuals, panoramic radiograph
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Dental yaş tayini adli diş hekimliğinde kimlik tespitinin önemli parçalarından birisidir. Bu çalışmanın amacı, panoramik radyografları kullanarak Türk toplumundaki yetişkin bireylerin yaş tayini için standart bir model geliştirmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Kliniğine, 2013-2014 yılları arasında başvuran 21-83 yaş arası 120 hastadan (60 kadın, 60 erkek) alınan panoramik radyograflar kullanıldı. Modifiye Gustafson ile Kvaal ve ark.'nın yöntemleri panoramik radyografta uygulanarak maksiller kanin, mandibular kanin, birinci premolar ve ikinci premolar dişler için regresyon modelleri oluşturuldu. Modifiye Gustafson yöntemine göre dişlerde sekonder dentin, periodontal yıkım, atrizyon seviyesi ve sement apozisyonu değişkenlerine 1-4 arası skorlar verildi. Kvaal ve ark.'nın yöntemine göre pulpa-diş arasındaki uzunluk ve genişlik oranları hesaplandı. Bütün skorlar ve ölçümler regresyon formüllerinde yerine yerleştirildi ve yaş tayini yapıldı. Bulgular: Yaş tayini ortalama hata değerleri tek diş kullanıldığında kadınlarda 2,63 ile 6,99 yıl; erkeklerde 0,30 ile 5,96 yıl arasında; dişlerin tamamı kullanıldığında kadınlarda 7,07 yıl; erkeklerde 6,23 yıl; genel bireylerde ise 6,66 yıl bulundu. Sonuç: Modifiye Gustafson ile Kvaal ve ark.'nın yöntemleri birleştirilerek dijital panoramik radyograflara uyarlandığında, oluşturulan regresyon modellerinin Türk toplumunda yaş tayini için faydalı sonuçlar verdiği bulunmuştur. Panoramik radyograflar Türk populasyonunda yetişkin bireylerin yaş tayini için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Dental age estimation is considerable part of the identification in forensic dentistry. The aim of this study is to develop a standard model by using panoramic radiographs for determining the age of the adult individual in Turkish society. Materials and Methods: In this study, panoramic radiographs of the 120 patients (60 female, 60 male) age of between 21-83 years who were applied to Ondokuz Mayıs University, Faculty of Dentistry, Oral and Maxillofacial Radiology Clinic between the years 2013 to 2014 were used. Combination of modified Gustafson method and Kvaal et al.'s method was applied in panoramic radiographs and various regression models were created for the maxillary canine, mandibular canine, first and second premolar teeth. According to the modified Gustafson method the variables secondary dentine, periodontal destruction, attrition levels and cementum apposition were given 1-4 scores. According to Kvaal et al.'s method the ratio of the length and width between pulp-teeth was calculated. All scores and measurements were put in place the regression formula and age estimation was made. Results: The average age estimation error values when the teeth used alone between 2.63 to 6.99 years in women; between 0.30 to 5.96 years in male were found. When all the teeth was used 7.07 years in women; 6.23 years for men; 6.66 years in general individuals were found. Conclusion: When combination of the modified Gustafson with Kvaal et al.'s methods adapted to the panoramic radiographs regression models were found to give useful results in the determination of the age of the Turkish society. Panoramic radiographs can be used in determining the age of the adults in Turkish population.