Modifiye atmosfer paketli sığır kıyma ve kuşbaşı örneklerinde listeria monocytogenes ve serotiplerinin belirlenmesi
Determination of listeria monocytogenes and serotypes in modified atmosphere packed ground beef and cubed samples
  1. Tez No: 443711
  2. Yazar: ADEM ÖZKİRAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ GÜCÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Listeria monocytogenes, PCR, Serotype, Antibiotic resistance, MAP
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışma modifiye atmosfer paketli sığır kıyma ve kuşbaşı örneklerinde Listeria monocytogenes'in varlığı, serotipleri ve çeşitli antibiyotiklere karşı dirençliliğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Mayıs 2013 ‐ Ekim 2013 tarihleri arasında Samsun Merkezi'nde bulunan market ve kasaplardan temin edilen toplam 100 adet modifiye atmosfer paketli (MAP) sığır et ürünü (50 kıyma, 50 kuşbaşı) materyal olarak kullanılmıştır. Örneklerindeki L. monocytogenes varlığının araştırılmasında immunomagnetik separasyon (IMS) bazlı klasik kültür tekniği, identifikasyonda Vitek 2 Compact (Bio Merieux) otomatik identifikasyon sistem ile konfirmasyon, serotiplendirmede ise polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi kullanılmıştır. Doğrulanmış izolatların antibiyotik dirençlilik profillerinin belirlenmesi amacıyla disk difüzyon testi kullanılmıştır. Bulgular: MAP sığır kıyma örneğinin 5'inin (% 10), 50 MAP sığır kuşbaşı örneğinin ise 3'ünün (% 6) L. monocytogenes pozitif olduğu belirlenmiştir. PCR yöntemi ile hlyA geni varlığı araştırılan MAP sığır kıyma ve kuşbaşı örneklerinden elde edilen 11 L. monocytogenes izolatının tamamının (% 100) bu gene sahip olduğu belirlenmiştir. Yapılan serotiplendirme sonucunda MAP sığır kıyma örneklerinden elde edilen 8 izolatın 3'ünün L. monocytogenes 1/2a, 3'ünün 1/2b, 2'sinin ise 4b olduğu saptanmıştır. Ayrıca MAP sığır kuşbaşı örneklerinden elde edilen 3 izolattan ise 1'inin L. monocytogenes 1/2b, 1'inin 1/2c ve 1'inin de 4b olduğu tespit edilmiştir. PCR ile doğrulanan 11 L. monocytogenes izolatının, 1'inin (% 9) ampisiline, 2'sinin (% 18,2) kloromfenikole, 3'ünün (% 27,2) eritromisine, 4'ünün (% 36,3) oksitetrasikline, 4'ünün (% 36,3) penisilin G'ye, 6'sının (% 54,5) tetrasikline ve 3'ünün (% 27,2) de vankomisine karşı dirençli olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen L. monocytogenes izolatlarının antibiyotik dirençlilik testi sonucunda bir veya birden fazla antibiyotiklere karşı dirençli olduğu saptandı. Sonuç olarak antibiyotiklere dirençli suşların gelişmesinin önlenmesi amacıyla bilinçsiz antibiyotik kullanımı önlenmesine ilişkin resmi otorite tarafından ulusal kalıntı izleme programının etkin olarak yürütülmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the Listeria monocytogenes's presence, serotypes and resistance against various antibiotics in modified atmosphere packaged ground and cubed beef samples. Material and Method: Total of 100 modified atmosphere packaged (MAP) bovine meat products (50 ground, 50 cubed) was used as a material obtained from supermarkets and butchers in Samsun province between May 2013 and October 2013. Immunomagnetik separation (IMS) based on conventional culture techniques in the investigation of the presence of L. monocytogenes, confirmation with Vitek 2 Compact (Bio Merieux) automatic identification system in identification and polymerase chain reaction (PCR) method in serotyping was used. The disk diffusion test was used to determine the antibiotic resistance profile in verified isolates. Results: Five of ground beef sample (10 %) and 3 of cubed beef sample (6 %) were identified as L. monocytogenes positive in MAP samples. Eleven L. monocytogenes isolates that obtained from ground and cubed beef samples being investigated in term of hlyA gene by PCR method have verified that this gene (100 %). In serotyping results, 3 of 8 isolate that obtained from MAP ground beef samples was 1/2a, the other 3 isolate was 1/2b and the remaining 2 isolate was 4b. Also, 1 of 3 isolate that obtained from MAP cubed beef samples was 1/2b, the other one isolate was 1/2c and the last one was 4b. One isolate against (9 %) ampicillin, 2 isolate against (18,2 %) chloramphenicol, 3 isolate against (27,2 %) erythromycin, 4 isolate against (36,3 %) oxytetracycline and 4 isolate against (36,3 %) penicillin G, 6 isolate against (54,5 %) tetracycline and 3 isolate against (27,2 %) vancomycin were resistant in 11 L. monocytogenes isolates that confirmed by PCR. Conclusion: The L. monocytogenes isolates were found to be resistant to one or more antibiotics in antibiotic-resistance test results. In conclusion, applying of national residue monitoring program by official authority for prevention of intensive antibiotic use in order to prevent the development of resistant strains to antibiotics has great importance.