Ankaferd kan durdurucu' nun sıçanlarda oluşturulan periodontal defektlerin rejenerasyonuna etkisi
The effect of ankaferd blood stopper on the regeneration of periodontal defects in rats
  1. Tez No: 443710
  2. Yazar: ŞEVKİ GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. BURCU ÖZKAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ankaferd Kan Durdurucu, Emdogain, Fenestrasyon Defekti, Histomorfometri, Kollajen-3, Osteopontin, Ankaferd Blood Stopper, Collagen-3, Emdogain, Fenestration defect, Histomorphometric, Osteopontin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; sıçanlarda oluşturulan fenestrasyon defektlerine uygulanan Ankaferd Kan Durdurucu (AKD)'nin periodonsiyum üzerine olan etkilerini histomorfometrik ve immünhistokimyasal olarak değerlendirmek ve etkinliğini Emdogain (EMD) ile karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: 54 adet Wistar sıçan 6 eşit gruba ayrıldı; AKD-10: 10 gün AKD, EMD-10: 10 gün EMD, Kontrol-10: 10 gün Distile su, AKD-38: 38 gün AKD, EMD-38: 38 gün EMD, Kontrol-38: 38 gün Distile su. Akut fenestrasyon defekti oluşturulup defekt bölgesine AKD, EMD ve distile su uygulanarak hayvanlar sakrifiye edildi. Histomorfometrik inceleme kapsamında defekt alanı, yeni kemik alanı, yüzdesi, yeni sement ve trabeküler kemik alanı hesaplandı. İmmünhistokimyasal inceleme kapsamında ise Osteopontin ve Kollajen-3 ekspresyonu semikantitatif olarak değerlendirildi. Bulgular: 10 günlük deney gruplarının kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı daha fazla yeni kemik alanı ve yüzdesine sahip olduğu görülürken(p0.05). İmmünhistokimyasal değerlendirme kapsamında AKD-10 grubunda Kollajen-3 ve Osteopontin immünreaktivitesinin kontrol grubuna göre daha fazla olduğu görüldü(p0.017). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları Ankaferd Kan Durdurucunun erken dönem iyileşmede etkili bir ajan olduğu fakat bu etkisini uzun dönem devam ettiremediğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:. Our aim is to evaluate the efficacy of histomorphometricallay and immunohistochemically in rat fenestration defects and to compare this effect with Emdogain Material and Method: Fifty four wistar rats were equally divided into 6 group as; ABS-10 group: ABS 10 days, EMD-10 group: EMD 10 days, Control-10 group: Distilled water 10 days, ABS-38 group: ABS 38 days, EMD-38 group: EMD 38 days, Control-38 group: distilled water 38 days. After ABS, EMD and distilled water were applied to the acute fenestration defects the rats were sacrified. Histomorphometric analysis included the measurements of new bone area, new bone percentage, new cementum and new trabecular bone area. Immunhistochemical analysis included the determination of Osteopontin and Collagen-3 expression semi-quantitatively. Results: The percentage and the area of new bone were statistically higher in 10 day ABS and EMD groups compared to control (p0.05) whereas there were significiantly differences between EMD-38 and control in these parameters. Collagen-3 and Osteopontin immunoreactivity were statistically higher in ABS-10 group compared to control (p0.017) Conclusion: The results of our study suggest that ABS seems to be an effective agent in short term healing wheras this efficacy is decreased in long term healing period.