Adenotonsiller hipertrofisi olan hastalarda oksidatif stres belirteci olarak 8-hidroksi-2'-deoksiguanozin, malondialdehit ve protein karbonil düzeylerinin belirlenmesi
Determination of 8-HYDROXY-2'-deoxyguanosine, malondialdehyde and protein carbonyl levels as oxidative stress marker in patients with adenotonsillar hypertrophy
- Tez No: 443712
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİNNİSA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Adenotonsiller hipertrofi, 8-hidroksi-2-deoksiguanozin, malondialdehit, protein karbonil, Adenotonsillar hypertrophy, malondialdehyde, protein carbonyls
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Adenotonsiller hipertrofi, okul çağındaki çocuklarda, değişik derecelerde üst solunum yolu obstrüksiyonuna ve tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarına neden olarak, uyku kalitesini etkilemekte ve okul performansını düşürmektedir. Vücutta endojen veya eksojen nedenlerle oluşan serbest radikaller, çeşitli mekanizmalar ile DNA, lipitler ve proteinlerde hasar oluşturabilmektedir. 8-hidroksi-2-deoksiguanozin düzeyleri DNA oksidatif baz hasarı, malondialdehit düzeyleri lipit peroksidasyonu, protein karbonil düzeyleri ise oksidatif protein hasar belirteci olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, adenotonsiller hipetrofisi olan hastalarda 8-hidroksi-2-deoksiguanozin, malondialdehit ve protein karbonil seviyelerini belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmaya adenotonsiller hipertrofisi ön tanısı ile yatırılan ve daha sonra cerrahi tedavi uygulanan 25 hasta ve hasta grubu ile aynı demografik özelliklere sahip 25 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastalardan kan ve idrar örnekleri, ameliyat öncesi ve cerrahi tedaviyi takip eden 6. aydaki kontrolleri esnasında olmak üzere iki kez alındı. Serum, idrar ve doku örneklerinde 8-hidroksi-2-deoksiguanozin düzeyleri EIA yöntemiyle, protein karbonil düzeyleri ELISA yöntemiyle ve malondialdehit düzeyleri ise manuel spektrofotometrik yöntemle belirlendi. Bulgular: Çalışmamız sonucunda adenotonsiller hipertrofisi olan çocukların malondialdehit düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu, 8-hidroksi-2-deoksiguanozin ve protein karbonil düzeylerinin ise değişmediği belirlendi. Operasyon sonrası, değerlendirilen her üç parametreninde öncesine göre anlamlı olarak azaldığı belirlendi. Operasyon öncesi malondialdehit ve 8-hidroksi-2-deoksiguanozin değerleri arasında ististiksel anlamlı ve zayıf bir korelasyon olduğu belirlendi. Adenotonsiller hipetrofisi olan hastaların idrar malondialdehit düzeylerinin konrol grubuna göre istatistiksel anlamlı yüksek olduğu, 8-hidroksi-2-deoksiguanozin düzeylerinin ise her iki grup arasında farklı olmadığı bulundu. Sonuç: Adenotonsiller hipertrofisi olan çocuklarda oksidatif stres parametrelerinin düzeylerinin arttığını, cerrahi tedavi sonrası azaldığını çalışmamızda belirledik.
Özet (Çeviri)
Aim: Adenotonsillar hypertrophy is a common disease in school age children, which affects the quality of sleep and reduces school performance, causing various degrees of upper airway obstruction and recurrent respiratory infections. The free radicals formed in the body because of endogenous or exogenous reasons, can result in damage to DNA, lipids and proteins via various mechanisms. The most common oxidative base damage marker is 8-hydroxy-2-deoxyguanosine. Malonylaldehide is a marker of lipid peroxidation, and carbonyl derivatives are used widely as marker of protein damage. In this study, it was aimed to investigate 8-hydroxy-2-deoxyguanosine, malondialdehyde and protein carbonyl levels in patients with adenotonsillary hyper trophy. Materials and Methods: A total of 25 patients with adenotonsillar hypertrophy, who were later operated on, and 25 control patients with the same demographical features were included to the study. Blood and urine samples were collected preoperatively and at the sixth month of postoperative phase. In serum, urine and tissue samples 8-hydroxy-2-deoxyguanosine, protein carbonyl and malondialdehyde levels were determined by EIA, ELISA and manually spectrophotometric method, respectively. Results: Our study showed that malondialdehyde levels in children with adenotonsillar hypertrophy are significantly higher than those of the control group, and 8-hydroxy-2-deoxyguanosine and protein carbonyl levels were not statistically significant. After the operation, 8-hydroxy-2-deoxyguanosine, malondialdehyde and protein carbonyl levels decreased significantly. There was a statisticaly significant but weak correlation between preoperative malondialdehyde and 8-hydroxy-2-deoxyguanosine levels. Urinary malondialdehyde levels in the adenotonsillar hypertrophy patients were significantly higher than those of control group, while the 8-hydroxy-2-deoxyguanosine levels did not differ between the two groups. Conclusion: We concluded in our study that the levels of oxidative stress parameters were increased in children with adenotonsillar hypertrophy and improved with surgical treatment.