Çocukluk çağı kanserlerinde görülen nörolojik komplikasyonlar
Neurologic complication of children with cancers
- Tez No: 443740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Kanserleri, Nörolojik Komplikasyon, Prognoz, Childhood Cancers, Neurologic Complications, Prognosis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu çalışmada kanserli çocuklarda görülen nörolojik komplikasyonlar, etyolojik faktörler, sekel ve sağ kalım oranlarının belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve metod: Ocak 2005-Ağustos 2015 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji bölümünde takip edilen ve dosyalarına ulaşılabilen 794 kanserli çocukta görülen nörolojik komplikasyonlar, etiyolojik faktörler, tedavi ve son durum özellikleri değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 6,8 yıl±4,8yıl, 448'i (% 56,4) erkek 346'ü (% 43,6) kızdı. Çalışmaya dahil edilen 313 çocukta (%39,4) toplam 507 nörolojik komplikasyon saptandı. En sık görülen nörolojik komplikasyonlar; yürüme güçlüğü, baş ağrısı, konvülziyon, kuvvet kaybı, görme ve işitme bozukluklarıdır. Akut lenfoblastik lösemili hastalarda en sık yürüme güçlüğü, baş ağrısı, konvülziyon saptandı, lenfomalı hastalarda yürüme güçlüğü, baş ağrısı, konvülziyon, işitme kaybı, SSS tümörlerinde baş ağrısı, yürüme güçlüğü, konvülziyon, görme ve işitme kayıpları ile kuvvet kaybı saptandı. Akut lenfoblastik lösemili hastalarda nörolojik komplikasyon oranı %26,6 bulunmuş olup risk grubu ile nörolojik komplikasyon arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Lenfomalı hastaların evresi ve histolojik tanısı ile nörolojik komplikasyon arasında anlamlı ilişki saptanmadı. En yüksek oranda SSS tümörlerinde nörolojik komplikasyon saptandı. Nörolojik komplikasyonların en sık nedenleri intrakranial kitleler, ilaçlar, serebrovasküler hastalık ve metastazlar olarak saptandı. Yıllara göre nörolojik komplikasyon ve sekel arasında ilişki saptanmadı. Nörolojik komplikasyon görülme ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Çocukluk çağı kanserlerinde nörolojik komplikasyonlar sık gelişmektedir. Özellikle akut lenfoblastik lösemi, SSS tümörleri ve lenfomalar en sık görülen tümörler olmakla birlikte komplikasyonlar da en sık bu kanserlerde gelişmektedir. Nörolojik olarak şikayeti olsun ya da olmasın hastalar dikkatle incelenmeli altta yatabilecek nörolojik komplikasyonlar akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is identification of neurologic complications, etiological factors, sequel and survivals of children with cancers. Material and method: The neurological complications, etiological factors, treatment and outcome of 794 children with cancer, who were managed at Pediatric Hematology and Oncology Division of Erciyes University between January 2005 and August 2015 were evaluated. Results : Our population mean age 6,8±4,8 years. 448 were male (%56,4) and 346 were female (%43,6). Of the 313 patients (%39,4) have 507 neurologic complications. Difficulty in walking, headache, convulsion, motor disturbances, visual and hearing problems were most common complaints. Difficulty in walking, headache, convulsion were most common complaint in patients with acute lymphoblastic leukemia. Difficulty in walking, headache, convulsion, hearing problems were seen in lymphoma's patients. In patients with central nervous system's tumours headache, convulsion, motor disturbances, visual and hearing problems were seen. Neurologic complications percentage in acute lymphoblastic leukemias patients were %26,6 and no associations were found risk group between neurologic complication in acute lymphoblastic leukemias patients. Stage and histology were not related with neurologic complications in lymphomas patients. Neurologic complications were seen most common in central nervous system's tumours patients. Intracranial mass, chemotherapeutics, cerebrovascular events and metastases caused neurologic complications. There was no relationship between neurologic complications, disability by years. There was found association between mortalities and neurologic complications. Conclusion: The neurologic complications are commonly in seen pediatric cancer patients especially acute lymphoblastic leukemia, central nervous system's tumours and lymphomas. Neurologic complications should be kept in mind, whether the patient has neurological complaint or not.