Alt abdomen cerrahisi vakalarında tap blokta bupivakain ve bupivakaine eklenen deksmedetomidinin postoperatif etkinliğinin karşılaştırılması
Postoperatif efficiency of bupivacaine and dexmedetomidine added to bupivacaine used in tap block in patiens undergoing lower abdominal surgery
  1. Tez No: 443741
  2. Yazar: GÜLÇİN PATMANO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, Bupivakain, Transversus Abdominis Plan Bloğu, Alt Abdomen Cerrahisi, Dexmedetomidine, Bupivacaine, Transversus Abdominis Plane Block, Lower Abdominal Surgery
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada; alt abdomen cerrahisi yapılan olgularda uygulanan TAP blokta bupivakain ile bupivakaine deksmedetomidin eklenmesinin postoperatif analjezi ve hasta memnuniyeti üzerine etkisin araştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Etik Kurul ve hasta onayı alındıktan sonra, genel anestezi ile alt abdomen cerrahisi yapılan ASA I-II, toplam 93 olgu çalışmaya alındı. Anestezi indüksiyonundan sonra TAP blok işlemi aynı anestezist tarafından ultrason eşliğinde uygulandı. Olgular rastgele 3 gruba ayrıldı. TAP blok uygulaması Grup K (n=31) da 21 ml SF, Grup B (n=31) de 20 ml bupivakain % 0.5'lik+1 ml SF, Grup BD (n=31) de 20 ml bupivakain % 0.5'lik+1 ml deksmedetomidin (100 mcg) enjeksiyonu ile yapıldı. Postoperatif ağrı skorları Visuel Analog Skala (VAS) kullanılarak derlenme odasında ve postoperatif 2., 6., 12., 18. ve 24. saatlerde kaydedildi. Hemodinamik parametreler, morfin tüketimi, bulantı-kusma görülme sıklığı ve hasta memnuniyeti de kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler, cerrahi süre ve yan etkiler açısından istatistiksel olarak fark yoktu. İstirahat ve hareketle VAS skorları Grup BD'de Grup K'ya göre anlamlı olarak daha düşüktü. Total morfin tüketimi Grup BD'de anlamlı olarak daha düşük olmakla birlikte, her iki çalışma grubunda da kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (p < 0.001). Aynı zamanda hasta memnuniyeti de Grup BD'de daha yüksek olmakla birlikte, her iki çalışma grubunda kontrol grubuna göre daha yüksekti (p < 0.001). Hemodinamik parametreler Grup BD'de daha düşük idi, ancak bu klinik olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: Alt abdomen cerrahisi yapılan hastalarda ultrason eşliğinde yapılan TAP blokta bupivakaine deksmedetomidin eklenmesinin postoperatif ağrı skorları ile morfin tüketimini azalttığı, hasta memnuniyetini de artırdığı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to evaluate the effect of bupivacaine and dexmedetomidine added to bupivacaine used in TAP block on postoperatif pain and patient satisfaction in patients undergoing lower abdominal surgery. Patients and methods: After obtaining Ethics Commitee and patients' constent, a total of 93 ASA I-II patients undergoing lower abdominal surgery with general anesthesia were enrolled in the study. After anesthesia induction, ultrasound guided TAP block was performed by the same anesthesiologist. The patients were randomly divided into 3 groups. TAP blok was obtained with 21 ml salin 0.9 % in Group K (n=31), 20 ml bupivacaine 0.5 % + 1 ml salin in Group B (n=31), 20 ml bupivacaine 0.5 % + 1 ml dexmedetomidin (100 mcg) in Group BD (n=31). Postoperatif pain scores were evaluated with Visual Analog Scale (VAS) at the recovery room and postoperatif 2., 6., 12., 18. and 24. hours. Hemodynamic parameters, morphine consumption, insidence of nause and vomiting, patient satisfaction were recorded. Results: There was no significant difference in demographic characteristics, duration of surgery and adverse effects among groups. VAS scores at rest and on movement were significantly lower in Group BD than Group K (p < 0.05). Total morphine consumption was significantly lower in Group BD, it was significantly lower in both study groups compared to controls (p < 0.001). Although, patient satisfaction was significantly higher in Group BD, it was higher in both study groups compared to controls (p < 0.001). Hemodynamic parameters were lower in Group BD, but it was not clinically significant. Conclusions: The addition of dexmedetomidine to bupivacaine on ultrasound guided TAP block decreased postoperatif pain scores and morphine consumption; it also increased patient satisfaction in patients undergoing lower abdominal surgery.