Boy kısalığı olan çocuklarda büyüme faktör ve düzenleyicilerinin araştırılması
Investigation of growth factor and regulators in children with short stature
  1. Tez No: 443757
  2. Yazar: ASUMAN ÇANAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT SİNAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Fizyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Physiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: IGF-I, IGFBP-3, FGF21, SIRT1, Visfatin, IGF-1, IGFBP-3, FGF21, SIRT1, visfatin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Boy kısalığı bireyin boyunun belirli bir yaş, cinsiyet ve popülasyon grubuna karşılık gelen ortalama yüksekliğin - 2 Standart Deviasyonun (SD) altında olduğu durum olarak tanımlanır. Bu çalışmada boy kısalığı tanısı almış büyüme hormon tedavisi alan ve almayan çocuklar ile kontrol grubu arasında antropometrik özelliklerin ve İnsülin Benzeri Growth Faktör-1 (IGF-1), İnsülin Benzeri Growth Faktör Bağlayıcı Protein-3 (IGFBP-3), Fibroblast Growth Faktör-21 (FGF21), Sirtüin-1 (SIRT1) ve visfatin'in serum düzeylerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışmamıza dahil olan tüm gönüllüler cinsiyeti erkek ve yaşları ortalama 10 ± 3 ve herbir grupta 25 kişi olmak üzere toplam 75 kişiden oluşacak şekilde planlanmıştır. Boy kısalığı grubuna dahil olan tüm gönüllülerin boyları -2SD altında, kontrol grubunun boy uzunluğu -2SD ve daha yüksek değerler alınmıştır. Serum IGF-1 ve IGFBP-3 değerleri Kemilüminesans yöntemiyle, FGF21, SIRT1 ve visfatin düzeyleri ELISA yöntemiyle kullanılarak analiz edildi. Çalışmadan elde edilen veriler sonucunda serum IGF-1 SDS, IGFBP-3 SDS, SIRT1 ve visfatin değerleri kısa boylu grupta diğer gruplara kıyasla anlamlı bir azalma olduğu görülmüştür (p0.05). Çalışmamız sonucunda SIRT1 ve visfatin'in boy kısalığı ile ilişkili olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Short stature is a term defined to a child whose height is -2 standard deviations (SD) or more below the mean for children of that sex and chronologic age and ideally of the same population group. The main objectives of the study is to determine serum levels of insulin-like growth factor 1 (IGF-1), insulin-like growth factor-binding protein 3 (IGFBP-3), fibroblast growth factor 21 (FGF-21), sirtuin-1 (SIRT-1) and visfatin and to identify anthropometric traits in children assigned into three groups; children of short stature receiving growth hormone treatment, children of short stature with no treatment and control groups. There are a total of 75 boys in the present study 25 in each group. The age of boys is 10 ±3 years. The boys were selected from volunteers and their ages were ranging from 7 to 13 years. The children whose height is 2 standard deviation or more below the average height were accepted as short stature and those higher than –2 SD were included in control group. Serum levels of IGF-1 and IGFBP-3 were detected by using chemiluminescence immunometric method and serum levels of FGF-21, SIRT-1 and visfatin were measured using ELISA method. According to the data obtained in the current study, the serum levels of IGF-1 and IGFBP-3, SIRT-1 and visfatin were significantly lower in children of short stature with no treatment group than those in control and children of short stature receiving growth hormone treatment group (p0,05). In conclusion, we think that levels of SIRT-1 and visfatin might be associated with short stature.