Bir günlük ve 30 günlükten büyük buzağılarda persiste bvd hastalığının hızlı kit testleri ile teşhisi
Diagnosis of persistent BVD in one day old and older than 30 days calves with rapid kit tests
- Tez No: 443767
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİMA ŞAHİNDURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: bovine viral diare, buzağı, hızlı test kiti, bovine viral diarrhoea, calf, rapid testkit
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bovine Viral Diarrhoea (BVD) sığırlarda sindirim, solunum ve üreme sistemi problemlerine neden olan ve ciddi ekonomik kayıplarla sonuçlanan önemli bir hastalıktır. Günümüzde modern damızlık süt işletmelerinin artması nedeniyle sağlıklı sürüler elde edilmesi için hastalıkların eradike edilmesi gerekmektedir. Sığırlarda gebeliğin ilk trimestrinda anne uterusundan alınan BVD virüsü fötüsü enfekte ederek persiste enfekte antijen (+) yavruların doğmasına sebep olmuştur. Persiste enfekte (PI) doğan buzağılar sağlıklı buzağılardan daha küçük ya da normal görünüşte olabilmektedir. Bu buzağılar ömürleri boyunca virüsü saçarak etrafıenfekte ederler. BVD virüsü, enfekte annelerin yavrularınada erken embriyonik ölümler, anomali buzağı doğumları ve immun supresyonun neden olduğu ölümlere sıklıkla rastlanmaktadır. Bu çalışmada, Burdur ilindeki bir günlük ve otuz günlükten büyük 200 buzağı BVD hızlı test kitleri ile taranmıştır. Çalışmamızda 13 adet hayvan BVDV ag(+) olarak saptandı (%6.5).PI hayvanların %4'ü dişi (8/200),%2.5'u ise (5/200) erkek olarak tespit edildi. PI BVD'li buzağıların %5'inde (10/200) klinik olarak solunum ve sindirim problemleri ve gelişme geriliği görüldü. Tarama sonucunda antijen pozitif olan hayvanlar hemen sürüden çıkarılarak sürülere aşılama uygulamalarının yapılması önerildi. Yaptığımız çalışmada hızlı test kiti kullanılarak hem sahada çalışan Veteriner Hekimlerin hem de üreticilerin pratik olarak BVD teşhisini yapabileceği saptandı ayrıca virüs saçan persiste buzağıların zaman kaybetmeden sürüden uzaklaştırılması ve BVD enfeksiyonuyle başarı ile mücadele yapılabilmesi için hızlı testlerin kolay ve kesin sonuçlar verdiği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Bovine Viral Diarrhoea (BVD) is an important disease of cattle which causes alimentary, respiratory and reproductive disorders and serious economic losses. Today, eradication of disease is compulsory for the increase of dairies and achieving more healthier herds. In cattle, if the calves are infected with BVD from the uterus in the first trimester of pregnancy, they are born persistent infected (PI) antigen(+). The PI calves are smaller or normal in apperance than normal calves. Persistent infected (PI) calves spread the virus throughout their lives and infect their surroundings. BVD causes early embrionic death, calves born with anomalies and immunosuppression in infected animals. In this study 200 calves between 1-30 days old from Burdur province are screened with BVD rapid test kit. In the screening, 13 calves (%6.5) are found BVDV ag(+). The gender of PI calves are found %4 female (8/200) and %2.5 male (5/200). In the %5 of PI calves (10/200), respiratory and alimentary problems were clinically seen. The antigen(+) animals are put out of the herd and vaccination protocols are recommended. In this study, diagnosing the disease can be made rapidly by both clinicians and farmers, also putting the virus spreading persistent calves out of herd without losing time and a successful struggle can be made against BVD, are shown.