Sağlıklı ve kadmiyum uygulanan ratlarda theranekronun testis dokusu üzerine etkisi
The effect of the theranekron on healthy and cadmium induced testis of rats
- Tez No: 443768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM AKAYDIN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Theranekron, Kadmiyum, testis, rat, Theranekron, cadmium, testis, rat
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Sağlıklı ve Kadmiyum Uygulanan Ratlarda Theranekronun Testis Dokusu Üzerine Etkisi Çalışmada Theranekron'un sağlıklı ve kadmiyum uygulanarak hasar oluşturulmuş rat testislerinde, herhangi bir etkisi olup olmadığı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Theranekronun henüz yeni keşfedilmekte olan rejeneratif özelliklerinden yararlanılmaya çalışılırken aynı zamanda tam bilinmeyen yan etkileri de gözlenmeye çalışılmıştır. Sağlıklı ve erişkin 40 adet erkek Wistar albino rat 5 gruba ayrıldı. Birincigrup kontrol grubu olarak kullanıldı. İkinci, 3. ve 4. gruplarda kadmiyum klorür (7 mg/kg) subkutan uygulandı. İkinci gruptaki denekler 24 saat sonra sakrifiye edildi. Üçüncü gruptaki deneklerin 6 gün sonra sakrifikasyonu yapıldı. Dördüncü grupta kadmiyum klorür verildikten 24 saat sonra Theranekron uygulaması (0.3 mg/kg, subkutanöz) yapıldı. Beşinci grupta sadece Theranekron (0.3 mg/kg, subkutanöz) uygulandı. Her iki grupta da 6 gün sonra deneklerin sakrifikasyonu yapıldı. Kan serumunda nitrit, nitrat ve MDA (Malondialdehyde) düzeylerine bakıldı. Deneklerin sperm sayımları ve sperm morfolojileri değerlendirildi. Testis ve epididimisin genel yapısını ortaya koymak amacıyla Crossman'ın modifiye üçlü boyama tekniği kullanıldı. Kadmiyum klorid uygulamasının testis ve epididimiste dejeneratif değişikliklere neden olduğu, Kadmiyum klorid uygulanan deneklerde Theranekron uygulamasının beklenen doku iyileşmesini sağlamadığı gözlendi. Tek başına Theranekron uygulamasında ise testis ve epididimisin normal morfolojik yapılarını korudukları saptandı, herhangi bir bozulmaya rastlanmadı. Theranekron'un dozu ve uygulanma biçimi nedeniyle bu sonuçlar elde edilmiş olabileceğinden, değişik doz ve uygulama yolları farklı sonuçlar oluşturabilir. Bu alanda yapılacak başka çalışmalarla daha ayrıntılı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of the Theranekron on Healthy and Cadmium Induced Testis of Rats In the study, it was tried to find out if Theranekron had effects on healthy and cadmium induced testicles. Exploring regenerative effects of Theranekron, it was also tried to observe the possible side effects of it. Fourty Wistar male rats were divided into five groups. 1st Group was used as control group. Cadmium chloride (7 mg/kg) was injected subcutaneously (2nd, 3rd and 4th Groups). Sacrification of the rats in the second group were made after 24 hours from Cadmium chloride administration and in the 3rd group rats were sacrifed 6 days later. After 24 hours from the administration of Cadmium chloride, Theranekron was given (0.3 mg/kg, subcutaneously) in the 4th group. In the 5th group only Theranekron (0.3 mg/kg, subcutaneously ) was given and the rats were sacrified after 5 days. Nitrite, nitrate and MDA (Malondialdehyde) levels were commentated in the blood serum. Sperm count and sperm morphology of the objects in the group were also evaluated. Crossman's Modified Triple stain was used to show the general structure of the testicles and epididimys. It was put forward that the Cadmium chloride manipulation caused degenerative changes in the testicles and in the epididimydis, and Theranekron administration did not provide expected tissue recovery after the use of Cadmium chloride. The use of Theranekron only by itself did not cause any morphological changes in the question tissues. These results might be caused by the dosage and administration method of Theranekron, different dosage and administration methods may result different. More detailed results can be obtained by future studies of this field.