Diyabetik nöropatik ağrının depresyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Analysis of effect of the diabetic neuropathic pain on depression and quality of life
- Tez No: 443794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÜNSAL AVDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Nöropati, Nöropatik ağrı, Yaşam Kalitesi, Depresy, Diabetes, neuropathy, neuropathic pain, Quality of Life, Depression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Materyal ve Method: Araştırma; Mart/2016-Mayıs/2016 tarihleri arasında, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği, Endokrinoloji Kliniği ve Dâhiliye Polikliniği'nde gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak; Diyabetli Birey Tanılama Formu, LANSS (Leeds Nöropatik Semptom ve Bulgu Değerlendirme Testi), Beck Depresyon Ölçeği (BDI), Yaşam Kalitesi Ölçeği EORTC QLQ-C30 kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlarından ortalamanın yanı sıra, ikili grupların karşılaştırılmasında dağılım normal olmadığı için Mann Whitney U-Testi; ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında da Kruskal Wallis H-Testi kullanılmıştır. Analizlerde normallik sınaması için Anderson-Darling Test İstatistiği kullanılmıştır. Çalışma verilerindeki ilişki arayıcı analizlerde ise Spearman ilişki katsayıları analizi kullanılmıştır. Bulgular: 40 diyabetik nöropatik ağrısı olan birey ile yürütülen bu çalışmada; bireylerin %57.5'i 44-54 yaş aralığında, %30'u 55-65 yaş aralığında ve %12.5'i de 66aş aralığındadır. Çalışmaya; 25'i kadın, 15'i erkek katılmıştır. Katılanların %65'i evlidir. Çalışmaya katılanların %47,5'i ilkokul mezunu olup, bu oranı %27,5 ile ortaokul takip etmektedir. Diyabetli bireylerin %50'si 6-10 yıl, %40'ı da 11 yıldan uzun süredir diyabetli olduğu ve bu grubun %55'inin de insülin tedavisi, %25'indeoral anti-diyabetik (OAD) tedavisi aldığı belirlenmiştir. Diyabetli bireylerin LANSS ağrı skalası ortalama değeri 9.83 olarak bulunmuştur. Bu bireylerin LANSS ağrı skalasındaaldıkları en düşük puan 0 ve en yüksek puan ise 16'dır. Bu da bize LANNS ağrı skalası ortalama değerinimedyan değerin üstünde çıktığını göstermektedir. Diyabetli bireylerinBECK depresyon ölçeği ortalama puanı 18.03 olarak elde edilmiştir. Bu bireylerin BECK depresyon ölçeğinden aldıkları en düşükpuan 0 ve en yüksek puan 49 olarakhesaplanmış ve bu puan medyan değeri ortalama değerin altında kalmıştır. Diyabetli bireylerin EORTC yaşam kalitesi ölçeğini ortalama puanı 612 olarak hesaplanmıştır. EORTC ölçeğinin en düşük puanı 479,8 ve en yüksek puanı 998,0 olarak hesaplanmıştır. Bu ölçek de de medyan değeri ortalamanın altında kalmıştır. Sonuç: Diyabetik Nöropatik ağrısı olan bireylerin LANSS Ağrı Skalası ile EORTC Yaşam Kalitesi ölçeği arasındaki ilişki katsayısı anlamlı çıkmıştır. Buna göre iki ölçek Nöropatik ağrısı olan bireylerin BECK depresyon ölçeği ile EORTC Yaşam Kalitesi ölçeği aras Skalası ile BECK depresyon ölçeği arasında pozitif yönlü ancak zayıf düzeyde bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This work was conducted to evaluate the effect of pain associated with diabetic neuropathy on depression and quality of life. Material and Method: Research was held between March 2016-May / 2016, in Izmir Katip Celebi University, Atatürk Training and Research Hospital, Clinic of Internal Medicine, Endocrinology Clinic and at the Internal Medicine Outpatient Clinic. Individuals with diabetes diagnostics Form LANSS (Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs Test), Beck Depression Inventory (BDI), the EORTC QLQ-C30 quality of life scale was used as the data collection tools. Data was analyzed using average from descriptive statistical, Mann-Whitney U-test to evaluate normal distribution in comparating two groups; Kruskal-Wallis H-Test in comparating more than two groups. Anderson-Darling normality test was used for the analysis of the test statistic. Spearman correlation coefficients were used in correlational analysis of the study data analysis. Findings: This study was conducted with 40 subjects with diabetic neuropathic pain; 57.5% of individuals in the 44-54 age range, 30% in the age range of 55-65 and was also 66 years of age was 12.5%. 25 women and 15 men participated in the study. 65% of participants were married. 47.5% of participants were primary school graduates, 27.5% was secondary schools. 50% of individuals with diabetes 6-10 years, 40% for over 11 years, 55% of this group received insulin treatment and 25% received oral anti-diabetic (OAD) treatment. LANSS pain scale average values of people with diabetes were found 9,83. These participants received from LANSS the lowest score 0 and the highest score 16. This shows us that average value of LANNS was higher than median value of it. The average score of the Beck Depression scale of individuals with diabetes was obtained 18,03. These individuals received from the Beck Depression scale the lowest score 0 and the highest score 49, median value of Beck Depression scale was higher than average value. The average score of EORTC Quality of Life with diabetes was calculated 612. The lowest score 479.8 and the highest score 998.0 were calculated. Average value of this scale was higher than value median. Conclusion: Correlation coefficient between LANSS score and EORTC Quality of Life score of individuals with Diabetic Neuropathic pain was significant. Accordingly, there was a relationship between the two scale can be considered positive and strong (r = 0.671, p = 0.000 α= 0.05.), between LANSS Pain Scale and Beck Depression scale was found positive, but low level correlation (rs = 0.312, p = 0.050 = α = 0.05).