Non-obstrüktif azospermik erkeklerde hormonal değerlerin testis biyopsi sonuçları ile karşılaştırılması
Comparison of hormonal levels with testiculer biopsy results in non-obstructive azoospermic men
- Tez No: 443933
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, testis biyopsisi, azoospermi, mikro TESE, hormonlar, infertility, testicular biopsy, azoospermia, micro TESE, hormones
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Non-obstrüktif Azospermik Erkeklerde Hormonal Değerlerin Testis Biyopsi Sonuçları İle Karşılaştırılması. Amaç: Bu çalışmada obstrüktif olmayan (non obstrüktif) azoospermik olgularda testis biopsi patoloji sonuçları ve hormon değerleri açısından sperm bulma başarısının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal Metod: 2006-2010 tarihleri arasında Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi laboratuvarında uygulaması yapılan 89 non-obstrüktif azoospermik erkek bu çalışmada yer almıştır. Retrospektif olgu taraması esasına dayanan çalışmada 89 hastanın hormonal değerlerinin ve testis biyopsisi sonuçlarının değerlendirilebilmesi için SPSS 21.0 (SPSS Inc) istatistik programı kullanılmıştır. Bulgular: İnfertilite şikayeti ile başvuran çiftlerin, erkek faktörü saptanan hastalara tetkik ve tedavi amacıyla testiküler biyopsi yapılmış olan hastaların, sperm bulma şansı farklı parametreler ile değerlendirilmiştir. Tese uygulanmış olan hastalara testis biyopsi sonuçları ile tese tipi değerlendirilmesi yapılmıştır. Testis biyopsisi bilateral olarak uygulanmıştır. Sol ve sağ biyopsi sonucunda 89 hastanın 85'inde mikro TESE yöntemi, 4'ünde ise standart TESE yöntemi sperm pozitifliği veya negatifliği hakkında bilgi vermiştir. Hasta dosyalarında yer alan FSH, LH, testosteron ve prolaktin hormon seviyeleri incelenmiş, sperm bulma durumuna gore, FSH ve LH hormonlarının ortalama değerleri normal kabul edilen aralıktan yüksek çıktığı, testosteron ve prolaktin hormon ortalama değerlerinin normal aralıkta olduğu görülmüştür. Tartışma: Çalışmada sperm pozitifliğine bağlı olarak istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmüştür. Bireysel olarak plazma düzeylerinde farklılıklar olsa da gruplar arasında testosteron ve prolaktin düzeyleri yönünden fark görülmemiştir. Yüksek FSH ve LH düzeyi testislerdeki Sertoli ve Leydig hücrelerinde yeterli cevabın oluşmadığını göstermektedir. FSH, LH hormon ortalama değerlerinin normalden yüksek çıkması ve testis biyopsisinin, NOA tanısıyla TESE'de sperm bulma ihtimalini öngörecek parametreler olarak değerlendirilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Hormonal Levels with Testiculer Biopsy Results in Non-obstructive Azoospermic Men. Objective: In this study is intented to comparison hormone levels about presence of sperm and the results of testicular biopsy in patients with non-obstructive azoospermia. Material and Methods: 89 non-obstructive azoospermic male that are investigated in the laboratory of Alman Hastanesi IVF center between of 2006-2010 took part in this study. SPSS 21.0 (SPSS Inc) statistical software are used in the study in order to evaluate the hormone levels and results of testicular biopsy of 89 patients. Results: Male factor determinated patients of couples complaining about the infertility are implemented testicular biopsy for treatment, and chance of sperm findings is evaluated with different parameters. Type of tese is evaluated with the testicular biopsy results. Testicular biopsy is implemented as bilateral. In the result of right and left biopsy, Micro Tese method in 85 of 89 patients, and standard TESE method in 4 of them informed about the positiveness or negativeness of sperm. It is observed that average levels of FSH and LH are higher than normal accepted range, average levels of testosterone and prolactin are found in normal range by determining FSH, LH, testosterone and prolactin hormone levels. Conclusion: Statistically significant differences have been seen in the study depends on the sperm positiveness. Despite individually different plasma levels, there is no difference in testosterone and prolactin levels between the groups. High levels of FSH and LH have shown that sufficient response has not been formed in Sertoli and Leydig cells in the testes. Advantages of micro TESE process has became disputable for the reason that FSH and LH hormone average levels are found higher than normal range , and testicular biopsy is one of the predictable parameter of possibility of sperm findings in TESE by NOA diagnosis.