Akut alerjik reaksiyon, anjionörotik ödem ve anaflaksi serum eritropoetin düzeyleri ile birbirinden ayrılabilir mi?
Can acute allergic reactions, angioneurotic edema and anaphylaxis BE differantiated by serum erythropoietin levels?
- Tez No: 443932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT EMET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, İlk ve Acil Yardım, Allergy and Immunology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Ürtiker, Anjioödem, Anafilaksi, Eritopoietin, Urticaria, Angioedema, Anaphylaxis, Erythropoietin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç Acil servise alerjik reaksiyon şikâyetleriyle başvuran, ürtiker, anjioödem veya anafilaksi tanısı alan hastaların serum eritropoietin seviyelerinin arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Yöntem Çalışma Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis'inde iki yıl süreyle prospektif olarak yapıldı. Acil servise alerjik şikâyetlerle başvuran hastalar değerlendirildikten sonra sadece cilt lezyonu olan hastalar ürtiker, cilt ve/veya mukoza bulguları olan hastalar anjioödem ve uluslararası tanı kriterlerini karşılayan hastalar anafilaksi olarak gruplandı. Hastalardan bakılan kan örneklerinden WBC, Nötrofil, Lenfosit, Eozinofil, Bazofil, RBC, Hemoglobin, Hematokrit(Htc), MCV, MHC, MCHC, RDW, Platelet, PDW, Kreatin ve BUN değerleri kaydedildi. Ayrıca eritropoietin ilişkili değerler olarak serum eritropoietin seviyeleri, HTC/EPO, RDW/EPO, WBC/EPO, NÖT/EPO, LEN/EPO, RBC/EPO, PLT/EPO, EO/EPO, BAZO/EPO değerleri hesaplandı. Bulgular Çalışmamıza 62 tanesi ürtiker, 56 tanesi anjioödem, 38 tanesi anafilaksi olmak üzere 156 hasta dahil edildi. Anafilaksi hastalarının %65,8'de döküntü, %50'de kaşıntı, %13,2 Yüzde şişlik, %21,1 gözde şişlik, %34,2 dudakta şişlik, %18,4 dilde şişlik, %84,2 nefes darlığı mevcuttu. Ürtiker, anjioödeme ve anafilaksi gruplarının arasında bakılan eritropoietin (ürtikerde 6,2±1,7 mlU/ml, anjioödemde 6,2±1,7 mlU/ml, anafilakside 6,4±1,7 mlU/ml, p=0.799) ve diğer eritropoietin ilişkili oranlar arasında anlamlı bir fark yoktu. Uvula ödemi tespit edilen hastaların uvula ödemi tespit edilemeyenlere göre eritropoietin değeri oranı anlamlı olarak daha yüksektir (6,0±1,7'ye karşı 6,5±1,6; p=0,027). Döküntü şikâyetiyle başvuran hastaların döküntü şikâyeti olmayanlara göre HTC/EPO oranı ve RDW/EPO anlamlı olarak daha düşüktür (Sırasıyla 8,0±1,9'a karşı 7,1±2,3; p=0,033 ve 2,7±0,9'a karşı 2,2±0,6; p=0,013). Sonuç Ürtiker, anjioödem ve anafilaksi hastaları eritropoietin düzeylerine bakılarak birbirinden ayrılamamaktadır. Ancak uvula ödemi olan hastalarda eritropoietin düzeyleri diğerlerine göre anlamlı olarak daha fazla artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim In the present study, it is aimed that whether there is a significant difference between erythropoietin levels in patients who were administrated to emergency department with urticeria, angioedema and anaphylaxis. Method The present study was conducted prospectively in emergency department during two years. After examination patients were classifed as urticaria, angioedema and anaphylaxis according to if there was skin lesion, skin and/or mucosa signs, respectively, and patients who were suited to international anaphylaxis criteria classified as anaphylaxis. Blood levels of WBC, neutrophil, lymphocyte, eosynophil, basophil, RBC, haemoglobine, haematocrit, MCV, MHC, MCHC, RDW, platelet, PDW, Creatinine, BUN were evaluated. Moreover, parameters related to erythropoietin as HTC/EPO, RDW/EPO, WBC/EPO, NEU/EPO, LEN/EPO, RBC/EPO, PLT/EPO, EO/EPO, BAS/EPO were calculated. Outcomes 156 patients grouped as 62 urticaria, 56 angioedema, 38 anaphylaxis were included in the study. Of which 38 anaphylaxis patients 65.8% had rash, 50% had itching, 13.2% had facial edema, 21.1% had periorbital edema, 34.2% had perioral edema, 18.4% had tongue edema, 84.2% had shortness of breath. There was not a significant difference, p=0.799, in terms of erythropoietin and related parameters among urticaria (6,2±1,7 mlU/ml), angioedema (6,2±1,7 mlU/ml) and anaphylaxis (6,4±1,7 mlU/ml) patients. HTC/EPO and RDW/EPO ratios were lower in patients who had rash than patients who had not. (8,0±1,9 vs. 7,1±2,3; p=0,033 and 2,7±0,9 vs. 2,2±0,6,respectively; p=0,013). Conclusion Urticaria, angioedema, anaphylaxis might not be differentiated via measurment of erythropoietin and related parameters. However, uvula edema is correlated to higher erythropoietin levels