Sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinin öz yeterlik ve karar verme stillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of self-efficacy and making decision styles of the students from department of health management
- Tez No: 443957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: karar verme stilleri, öğretim, öz yeterlik, sağlık yönetimi, üniversite öğrencisi, Making decison styles, teaching, self-efficacy, Health Management, university student
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, Ankara ilinde bulunan ikisi devlet, birisi özel olmak üzere toplam üç üniversitenin sağlık yönetimi bölümlerinin 1. ve 4. sınıflarında okuyan öğrencilerin“öz yeterlik düzeyleri ve karar verme stillerini belirlemek, öz yeterlik düzeyleri ve karar verme stillerinin sosyo-demografik özelliklere göre farklılıklarını saptamak, öz yeterlik ve karar verme stilleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek”amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evrenini, Ankarada bulunan üç üniversitenin sağlık yönetimi bölümlerinin 1. ve 4. sınıflarında okuyan öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 331 öğrenci (evrenin % 92,7'i) katılmıştır. Öğrencilerin genel öz yeterlik düzeyleri ve karar verme stillerini belirlemek için iki farklı ölçek kullanılmıştır. Araştırma grubunun öz yeterlik algısının ölçülmesinde, Schwarzer ve Jarusalem (1979) tarafından geliştirilen Genel Öz Yeterlik Ölçeği ve karar verme stillerinin ölçülmesinde Scott ve Bruce (1995) tarafından geliştirilen Genel Karar Verme Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öz yeterlik ile bölümü kendi isteği ile seçme arasında; karar verme stilleri ile öğrenim görülen üniversite, sınıf düzeyi, cinsiyet, yaş, anne eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi ve bölümü kendi isteği ile seçme arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Araştırmada; öz yeterliğin karar verme stillerinin her bir alt boyutu ile olan ilişkisini belirlemek amacı ile korelasyon analizi yapılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda; genel öz yeterlik ile rasyonel ve sezgisel karar verme stili arasında pozitif; kaçınmacı karar verme stili arasında ise negatif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda en kuvvetli ilişkinin, genel öz yeterlik puan ortalaması ile rasyonel karar verme stili arasında olduğu saptanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda ayrıca, genel karar verme stilleri ölçeğinin kendi alt boyutları arasında da bazı anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Buna göre; en yüsek korelasyonel ilişki, kendiliğinden-anlık karar verme stili ile kaçınma karar verme stili arasında saptanmıştır. Yapılan Regresyon analizi sonucunda; öz yeterliğin rasyonel, sezgisel, kaçınma karar verme stilleri üzerinde etkili olduğu saptanmış ve araştırmanın sonunda araştırma bulgularına yönelik ve genel öz yeterlik ve karar verme stillerinin geliştirilmesine yönelik olarak bazı öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the students' self-efficacy levels and making decision styles, to appoint the differences of the self-efficacy levels and making decision styles according to socio-economic features, and to evaluate the relationship between self-efficacy and making decision styles. In the universe of the study, there were 331 students (92,7% of the universe) at 1st and 4th classes from Departments of Health Management in three universities in Ankara, two of them are state universities and one is private university. In the search two different scales were used. 'Scale of General Self-Efficacy' developed by Schwarzer and Jarusalem in 1979 was for the measurement of the search group's self-efficacy sense and 'Scale of General Making Styles' developed by Scott and Bruce in 1995 was for the making decision styles. In the result of the research, it was determined statistically significant differences between the self-efficacy and the selection of department with his own request, and between the making decision styles and university, class level, gender, age, mother's education level, family's monthly income level and the selection of department with his own request. Besides, a correlation analysis was made to define the relation of self-efficacy level with each subscale of the making decision styles. In the result of the correlation analysis, it was determined that there were a positive relationship between general self-efficacy and rational and intuitive making decision style, and a negative one between general self-efficacy and avoidante making decision style. According to this result it was also shown that there was the strongest relationship between the mean score of self-efficacy and rational making decision style. Moreover, in the research it was noticed that there were also some relationships among the subscales of the scale of general making decision styles. For example, the highest relationship was seen between spontaneously making instant decision and avoidante making decision styles. In the result of the regression analysis it was also determined that self-efficacy were effective on rational, intuitive, avoidante making decision styles. According to this conclusion, some suggestions about being developed of general self-efficacy and making decision styles were offered at the end of the study.