Menengiç (Pistacia terebinthus L.) meyve ekstresinin metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ve vankomisine dirençli Enterococcus (VRE)'a karşı antibakteriyel aktivitesi
The antibacterial activity of Terebinth (Pistacia terebinthus L.) fruit extract against methicillin - resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and vancomycin - resistant Enterococcus (VRE)
  1. Tez No: 444420
  2. Yazar: HÂKİ ALTUNOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: MRSA, VRE, Pistacia terebinthus, maserasyon, basınçlı solvent ekstraksiyonu, MRSA, VRE, Pistacia terebinthus, maceration, pressure liquid extraction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, menengiç meyve özütlerinin MRSA ve VRE'ye karşı antibakteriyel aktivitesinin araştırılmasıdır. Ham ve olgun menengiçlerin sırasıyla hekzan, etanol ve su ekstreleri, maserasyon ve basınçlı solvent ekstraksiyonu (BSE) olmak üzere iki farklı yöntemle çıkarılmıştır. Elde edilen ekstrelerin MRSA ve VRE'ye karşı antibakteriyel aktivitesi disk difüzyon tekniği ile araştırılmıştır. 2 mg/disk konsantrasyonunda özüt kullanılarak oluşan inhibisyon zonları cetvelle ölçülmüştür. Ondört adet klinik MRSA suşuna karşı elde edilen ham menengiç hekzan özütleri 8-16 mm, etanol özütleri 11-18 mm ve su özütleri 10-35 mm inhibisyon zonu oluşturmuştur. Olgun menengiç hekzan özütleri zon oluşturmazken etanol ve su özütleri 7-12 mm zon oluşturmuştur. Beş adet klinik VRE suşuna karşı elde edilen ham menengiç hekzan özütleri 11-14 mm inhibisyon zonu oluşturmuştur. Diğer özütler anlamlı aktivite göstermemiştir. Maserasyon ve BSE ile elde edilen özütler antibakteriyel etkinlik açısından karşılaştırıldığında bağımsız örneklem t testine göre anlamlı bir fark görülmemiştir (p > 0,05). Ham menengiç meyve ekstresinin MRSA ve VRE'ye karşı antibakteriyel aktivitesinin olgun menengiç ekstresinden daha fazla olduğu saptanmıştır (p < 0,05). Ham menengiç ekstraktları özellikle MRSA'ya karşı yeni etken madde ajanları taşıma potansiyeline sahip olduğundan, ekstrelerden izole edilecek bileşikler ile antibakteriyel aktivite çalışmaları devam ettirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to be investigated the antibacterial activity of terebinth fruit extracts against MRSA and VRE. Unripe and ripe terebinth fruits' extracts of hexane, ethanol and water were removed respectively by two different methods, maceration and pressure liquid extraction (PLE). The antibacterial activity of obtained extracts against MRSA and VRE was investigated by disc diffusion technique. Resulting zones of inhibition from using 2 mg/disc of the extract concentration were measured with a ruler. In the obtained unripe terebinth fruits' hexane extracts against fourteen clinical MRSA strain formed the inhibition zone 8-16 mm, ethanol extract 11-18 mm, water extract 10-35 mm. In ripe terebint fruit hexane ekstracts did not form zone but in ethanol and water extracts formed zone of inhibition 7-12 mm. In the obtained unripe terebinth fruits' hexane extracts against five clinical VRE strain formed the inhibition zone 11-14 mm. Other extracts did not show significant activity. When compared the extracts obtained by maceration and PLE for the antibacterial activity was not found significant difference according to the independent samples t test (p > 0,05). The antibacterial activity of unripe terebinth fruits extract against MRSA and VRE was found more effective than ripe terebinth extract (p < 0,05). Since unripe terebinth fruit extracts have potential to new agents particularly against MRSA, it is suggested to be remained antibacterial activity studies with compounds to be isolated from the extracts.