Comparison of HVDC and HVAC transmission systems
Yüksek gerilim DC ve yüksek gerilim AC iletim sistemlerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 444436
  2. Yazar: SMKO HUSSEIN M MURAD ZANGANA
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. ERGUN ERÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: YGAA güç iletim sistemi, YGDA güç iletim sistemi, HVAC power transmission system, HVDC power transmission system
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Hayatın çeşitli alanlarında güç iletimi ağırlıklı olarak alternatif akıma (AC) bağlıdır. Özellikle AC yaygın olarak kısa ve orta mesafelerde kullanılmaktadır, ancak AC iletim sistemleri uzak mesafelere güç iletimi için olumlu olduğunda güç transfer süreci birkaç sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle, bu problemler ve engeller yeni fikirlerin araştırılmasını ve alternatif çözümlerin bulunmasını gerektirmektedir. Çünkü gerçek şu ki güç iletimi için AC sistem akışına dayalı olmak bir çok problemlere eşlik eder ve kontrolü de zordur, ilaveten iletim sistem maliyetini artırmaktadır. Bu çalışmada, yüksek gerilim doğru akım (YGDA) ve yüksek gerilim alternatif akım (YGAA) iletim sistemlerinin karşılaştırmasını yaparak avantajlarını ve dezavantajlarını ortaya koyduk. Farklı iletim hattı mesafesi ele alınarak her iki sistemdeki güç kayıpları hesaplandı. Ayrıca, gönderici ve alıcı tarafları arasındaki gerilim değişimleri her iki sistem için farklı iletim hattı mesafeleri dikkate alınarak bulundu. Yüksek gerilim iletim sistemlerinin dezavantaj ve avantajını ortaya koymak için gerçekleştirilen tüm testler sistemlerin normal ve anormal durumlarda çalışması ile yapıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde, kısa ve orta mesafelerde YGAA sistemlerin, uzak mesafelerde ise YGDA sistemlerin avantajlı olduğu ortaya koyuldu
Özet (Çeviri)
Power transmission mainly depends on the Alternating Current in various fields of life. Especially (AC) is commonly used in the short and medium distances, but that the process of power transfer may face several problems when it's affirmative for power transmission to the distal distances. So these problems and obstacles necessitate to search new ideas and find alternative solutions. Because the truth is that relying on the system stream of (AC) accompanies many problems for the power transmission and also difficult to control, as well as increasing the cost transmission system. In this study, we have put forth advantages and disadvantages of them by making comparison of HVDC and HVAC transmission systems. Power losses have been calculated in both systems by considering different transmission line distances. In addition, the voltage variation between both sending and receiving sides has been found for each of two systems considering different transmission line distances. All tests that have been performed for putting forth disadvantage and advantage of the high voltage transmission systems have been done by the systems working under normal and abnormal situations. As a result of studies, HVAC transmission systems in short and medium distances, HVDC have been proven to be advantageous in case of long distances.