Konteyner tip veri merkezi detaylı tasarımı, güç hesaplamaları ve cihaz seçimleri yapılması
Container data center detailed desing,power calculations and devices selections
  1. Tez No: 444707
  2. Yazar: MURAT CAN SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri merkezi, konteyner, modüler, Uptime Institute, Tier III, yedeklilik, Siemens Simaris, AutoCAD, Data center, container, modular, Uptime Institute, Tier III, redundancy, Siemens Simaris, AutoCAD
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Veri Merkezi kurumlara ve işletmelere ait sunucu, network, telekom, veri depolama sistemleri gibi aktif ve pasif bilgi teknolojileri cihazlarını ve bu kritik cihazlara hizmet eden tüm altyapı sistemleri ve cihazlarını barındıran özel bir mahaldir. Veri merkezleri, hizmet ettiği kuruluşun istekleri ve barındırdığı bilginin önem seviyesi doğrultusunda kritik elektrik ve mekanik sistemlere ihtiyaç duymaktadır. Bu durum yedeklilik, güvenilirlik ve kesintisiz çalışma gibi bir takım kavramları doğurmaktadır. Bu kavramların belirlenmesinde veri merkezi sektörü açısından Uptime Institute Tier sınıflandırmaları belirleyici rol oynamaktadır. Tez çalışmasında Uptime Instıtute Tier III sertifikasyon koşulları referans olarak alınmış ve daha güvenilir bir sistem elde edilmeye çalışılmıştır. Tasarımda yedeklilik, kesintisiz çalışabilme, bakım yapılabilme hususları mümkün olduğu üst düzey güvenilirlik seviyesinde tutulmuş ve en elverişli çözüm elde edilmeye çalışılmıştır. Veri Merkezi, son dönemde oldukça popüler olan, yapım süresi ve maliyet açısından ciddi avantajlar sağlayan konteyner tip modüler veri merkezi olarak tasarlanmıştır. Konteyner modüler veri merkezi, veri merkezinin tüm bileşenleri ile birlikte fabrika şartlarında modüler bir şekilde üretilip, kurulum yapılacak mahale modüler olarak nakliyesi ve sahada konteyner modüllerinin birleştirilerek veri merkezinin bir bütünü oluşturması çözümüdür. Tez çalışmasında konteyner modüler veri merkezi tasarımındaki kritik hususlar, Uptime Institute Tier III Sertifikasına uygunluk, enerji ve soğutma sistemi konularındaki yedeklilik hususları, veri merkezine hizmet eden diğer yardımcı sistemler önemle ele alınmıştır. Konteyner veri merkezi elektrik altyapı sistemi Siemens Simaris Paket Programı yardımıyla tasarlanmıştır. Trafo, Jeneratör, UPS (kesintisiz güç kaynağı), ATS (otomatik transfer şalteri), STS (statik transfer şalteri), PDU (güç dağıtım ünitesi) seçimleri bu program ile belirlenmiştir. Konteyner modülleri oluşturulmasında, modüllerin bir araya getililerek veri merkezi oluşturulmasında, konteyner modüler veri merkezinin yardımcı bileşenler ile saha üzerinde konumlandırılmasında ve tek hat planı oluşturulmasında AutoCAD Programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Data Center is a special place which is hosting active and passive information technology devices such as server, networking, telecom, data storage systems that belong to institutions and operational organizations and which contains all infrastructure equipment and devices that serve information technology devices. For the importance level of the information and the organization's requests, data centers are in need of hosting critical electrical and mechanical systems. In this case brings redundancy, reliability and uninterrupted duty concepts. The Uptime Institute Tier classification for the data center sector plays a determining role in that concepts. In this thesis Uptime Institute Tier III certification requirements referenced and tried to obtain a more reliable system. Redundancy, uninterruptible working, be able to do maintenance issues held high level of reliability as possible in design and tried to achieve the most appropriate solution. Data Center, which is quite popular in recent years, is designed as a modular type of container data that provides significant advantages in terms of cost and constructional timeline. Container modular data center is a solution which is manufactured in a modular form in factory conditions with all components of the data center, will transport the place where modules will be installed and will create an entire data center while combining the container modules in the installation location. Critical issues for container modular data center design, compliance with the Uptime Institute Tier III Certification, power and cooling system redundancy issues and the other data center utility systems are strongly investigated in the thesis. Container data center electrical infrastructure system is designed with Siemens SIMARIS Package Program. Transformers, generators, UPS (uninterruptible power supply), ATS (automatic transfer switch), STS (static transfer switch), PDU (power distribution unit) systems selections are determined by the program. AutoCAD program is used for creating container modules design, creating entire data center design by connecting container modules, designing site plan by positioning container data center with other data center auxiliary systems and designing single line plan.