Kent içi üniversite kampüslerinde otopark planlaması ve yönetimi: Yıldız Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsü Örneği
Parking planning and management in urban university campuses: The case of Yıldız Technical University Central Campus
- Tez No: 444708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SİNAN YARDIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Civil Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Kampüsü, Kampüs Otoparkı, Otopark Problemleri, Otopark Algısı, Otopark Planlaması, Otopark Yönetimi, Otopark Anketi, YTÜ Merkez Kampüsü, University Campus, Campus Parking, Parking Problems, Parking Perception, Parking Planning, Parking Management, Parking Survey YTU Central Campus Area
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde otomobil kullanımının neden olduğu problemler, tekil bir ulaştırma sorunu olmaktan çıkmış ve toplumun tümünü etkileyecek boyutlara ulaşmıştır. Otomobil ulaşımının bir sonucu olan otopark problemleri; problemin doğru tanımlanması, uygun planlama ve etkili stratejiler yardımıyla çözüme kavuşturulabilir. Ülkemizde kampüs tipi yerleşimlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Üniversite kampüsleri, yapısı gereği büyük miktarlarda seyahat üreten merkezlerdir. Kampüslerdeki otopark problemleri, kentsel otopark probleminde olduğu gibi planlı ve sistematik çözümler beklemektedir. Kampüslerdeki otopark problemlerine sürdürülebilir çözümler getirilebilmesi, bu alanlardaki kullanıcı davranışlarının doğru tespitiyle mümkün olacaktır. Yine üniversite kampüsleri, UTY ve otopark yönetim stratejilerinin uygulanması ve denenmesi açısından uygun yerlerdir. Kampüslerden elde edilecek deneyim, ileride daha büyük ulaştırma sorunlarının çözümüne katkı sunabilir. Bununla beraber, bireylerin aldıkları örgün eğitimin son aşaması olan üniversiteler, insanların ulaşım alışkanlıklarının değişmesi ve çevresel farkındalığın artması için de uygun zeminler sunarlar. Öğrenciler, toplumun diğer kesimlerine kıyasla açık fikirli olduklarından, üniversite kampüslerinde yapılacak sürdürülebilir ve çevreci uygulamalar, zamanla toplumun tümünde etkisini gösterebilecektir. Bu çalışma kapsamında, genel otopark problemlerine değinilmiş, problemin çözümü için uygulanacak planlama ve yönetim stratejileri hakkında çeşitli bilgiler sunulmuştur. Kampüslerdeki otopark problemleri tanımlanarak, literatürdeki çözüm önerileri bir araya getirilmiştir. Bu alanlardaki planlamalara yardımcı olması amacıyla bir kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. YTÜ Merkez Kampüsü'ndeki kullanıcı davranışları ve otopark problemlerinin tespiti amacıyla, saha araştırması ve anket çalışması yapılmış; elde edilen veriler etraflıca değerlendirilerek, hem Merkez Kampüs otopark problemleri, hem de genel kampüs parkı problemlerinin çözümü adına çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today problems caused by private vehicle usage are no longer singular transportation issues. Extents of these problems reached up to influence the whole society. As a result of transportation via private vehicle, parking problems can be resolved by means of correct identification of problem, proper planning and effective strategies. The number of campus-type settlements in our country is increasing day by day. University campuses inherently generate vast amount of travel. Parking problems in campuses are expecting planned and systematic solutions as in the case of urban parking issues. Sustainable solutions to campus parking problems will be possible through accurate determination of user behaviours in these areas. University campuses are also proper for implementation and testing of transportation demand management (TDM) and parking management strategies. Experience to be gained from campuses might contribute to solutions of future transportations problems. Universities, having been the final phases of formal training individuals receive, provide appropriate ground for changing people's transportation habits and increasing environmental awareness. Since students are more open-minded compared to other social sectors, carrying out sustainable and environmentally protective practices in campuses will show its effect in all the society. This study handles with general parking problems and presents various information about planning and management strategies which would be implemented for solutions. Parking problems in campuses are identified and solution proposals based on related literature are put together. A particular conceptual framework is created to assist the planning processes in this area of study. Field research and questionnaire study are exercised to correctly determine the user behaviour and parking problems in central campus of Yıldız Technical University. The data obtained are evaluated thoroughly and various solution offers are set forth regarding both the YTU Central Campus Area and general campus parking problems.