Değişmeli olmayan halkaların ideal yapısı
Ideal structure of noncommutative rings
- Tez No: 444766
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN AYGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Reel 1/4-kuaterniyon, reel Fibonacci ve Lucas 1/4-kuaterniyon, The real 1/4-quaternion, the real Fibonacci and Lucas 1/4-quaternion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, B. Rosenfeld' in“ Geometry of Lie Groups”isimli kitabı takip edilerek, yarı kuaterniyon yerine; 1/4-kuaterniyon tanımı kullanılacaktır. Reel 1/4-kuaterniyonlar halkasının yapısı ve elemanları incelenerek; idealleri belirlenecek, daha sonra bu halkanın yerel halka olduğu ispatlanacaktır. Son olarak, reel Fibonacci ve Lucas 1/4-kuaterniyonlar için bazı özdeşlikler ve eşitlikler verilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, we follow the B. Rosenfeld' s book“ Geometry of Lie Groups”and we use the definition 1/4-quaternion instead of the quasi quaternion. We investigate structure and elements of the real 1/4-quaternion ring so we determine ideals of this ring. Later, we proof the real 1/4-quaternion ring is a local ring. We give some identities and equations for the real Fibonacci and Lucas 1/4-quaternions.