Seferihisar (İzmir) ve yakın çevresi jeotermal sularının hidrojeolojik, hidrojeokimyasal ve izotop jeokimyasal özellikleri
Hydrogeological, hydrogeochemical and isotope geochemical features of the geothermal waters in Seferihisar (Izmir) and environs
- Tez No: 444885
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu Bölgesi, İzmir, Seferihisar, jeotermal kaynaklar, jeotermal kuyular, jeotermal model, Menderes Massıf, İzmir, Seferihisar, geotermal waters, hydrogeology, hydrogeochemıstry, ısotope geochemıstry, geothermal modellıng
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma Seferihisar (İzmir) ve yakın çevresi jeotermel sularının hidrojeolojik hidrojeokimyasal ve izotop jeokimyasal özelliklerini inceleyen tez çalışmasıdır. Çalışma alanı İzmir-Ankara melanjının GD'sunda, İzmir ilinin yaklaşık 40 km GB'sında bulunmaktadır. Çalışma alanındaki sıcak sular temeldeki Menderes Masifi'ne ait mermer bant ve mercekli şistler ile temelin üzerinde allokton Üst Kretase-Paleosen Bornava karmaşığına ait kumtaşları, spilitik volkanitler, kireçtaşı mercek ve olistolitleri ve serpantinit kütlelerinden oluşan kırıklı hazne kaya sisteminden kaynaklanır. Neojen yaşlı karasal tortullar örtü kaya, genç asidik domlar ısıtıcı kaya özelliğindedir. Bölgede sıcak su çıkışları ise KD-GB yönde uzanan faylar boyunca görülmektedir. Alandaki önemli jeotermal çıkışlar; Tuzla ılıcası, Cumalı kaplıcası, Doğanbey kaplıcası ve Karakoç kaplıcası civarında gözlenmektedir. Çalışma alanında beş farklı sıcak su lokasyonundan su örnekleri alınmıştır. Alınan örneklerde katyon ve anyon analizleri yapılmıştır. İnceleme alanında sıcak sular genel olarak Na-Cl-Mg tipi sular olarak adlandırılabilir. Seferihisir ve yakın çevresi jeotermal suları Na+K>Mg>K baskın katyonlar ve Cl >HCO3>SO4 baskın anyonlar olarak sınıflandırılabilir. İnceleme alanındaki jeotermal sular CI-SO4-HCO3 üçgen diyagramına göre magma kaynağı tarafından ısıtılan sular sınıfına girmektedir. Sülfat içeriğinin yüksek olduğu da gözlenmektedir. Çalışma alanındaki sularda yapılan Na-K-Mg diyagramı sıcak suların belli bir kısmının kısmi dengelenmiş sular sınıfına girdiği bir kısmının ise ham sular sınıfına girdikleri saptanmıştır. Tüm jeotermometre sonuçları ve mevcut kuyuların rezervuar sıcaklıkları birlikte değerlendirildiğinde jeotermal suların hazne kaya sıcaklıkları 154-240°C arasında olarak gözlenmektedir. Termal suların δ2H değerleri -13,3 ile -31,9 arasında değişirken, δ18O değerleri ise -2,55 ile -5,70 arasında değişim göstermektedir. Çalışma alanındaki termal suların trityum içerikleri 13 ile 64±10 TU arasındadır.
Özet (Çeviri)
Seferihisar (İzmir) geothermal area located in the SE of İzmir-Ankara melange is approximately 40 km in the SW of the city of İzmir, Turkey. Marbles and schists, which belong to Menderes Massif in the basement, are the first reservoir rocks of the hot waters. Sandstones, spilitic volcanics, limestones, serpentinites, which belong to the allochthonous Upper Cretaceous-Paleocene Bornova melange, are the other reservoir rocks of the hot waters. Neogene continental sediments are the cap rock. These features are transversed by the secondary (relatively younger) faults striking NW-SE diagonally. Hot water springs which are observed around Tuzla, Cumalı, Doğanbey and Karakoç, appear along the faults. The samples of thermal waters were colleceted from five different locations. In these samples, cations and anions were analysed. Generally, the geothermal waters in the investigation area are classified as Na-Cl-Mg type waters. The geothermal waters of Seferihisar and environs are identified to be Na+K>Mg>K dominant cations and Cl>HCO3>SO4 dominant anions. According to the diagram of CI-SO4-HCO3, the thermal waters might be heated by a magmatic source due to high contents of sulfates in thermal waters Geochemical thermometer analyses were applied to the collected sample in the region. According to the diagram of Na-K-Mg, a certainly part of the thermal waters can be considered as equilibrated thermal waters during some waters are of raw waters. According to the results of geochemical thermometers, the reservoir temperatures of thermal waters range from 154 to 240°C. the δ2H values of thermal waters are between -13,3 to -31,9, while δ18O values range from -2,55 to -5,70. The tritium contents of thermal waters are between 13 to 64±10 TU.