İzmir Seferihisar (Batı Türkiye) Africano mermerlerinin jeolojisi malzeme özellikleri ve durabilitesinin incelenmesi
Investigation of geological and material properties and durability of the Africano marbles from Seferihisar Izmir
- Tez No: 305241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BAHADIR YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Africano mermeri, bozunma, breşik kireçtaşı, durabilite, ortalama gözenek boyutu, SEM analizi, Africano Marble, weathering, breccia limestones, durability, average pore size distribution, SEM analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Africano Mermerleri'nin jeolojisi, malzeme özellikleri ve durabilitesinin incelenmesi amacıyla İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Sığacık Körfezi'nin doğusunda iki, Turgut Köyü'nün kuzeydoğusunda bir tane olmak üzere toplam üç adet antik blok taş ocağı ile ilgili çalışma iki ayrı aşamada yürütülmüştür.Seferihisar, Sığacık Körfezi'nde ve Turgut Köyü'nde bulunan Africano breşik kireçtaşlarının üretildiği antik mermer ocaklarının mühendislik jeolojisi ile durabilitesi araştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, ocak ve yakın çevresinin jeoloji haritası yapılmış ve kayacın stratigrafik konumu ile yayılım alanı saptanmıştır. Ayrıca, antik ocak şev aynaları üzerinde yürütülen detay süreksizlik ölçümleri ile ocak blok kireçtaşı üretimini etkileyen süreksizlik düzlemlerinin konumları ve çatlak ara uzaklıkları belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, ocaktan alınan ayrışmamış kaya örnekleri üzerinde yapılan laboratuar deneyleri ile Seferihisar, Sığacık Körfezi'nde ve Turgut Köyü'nde bulunan breşik kireçtaşlarının mineralojik, kimyasal, fiziksel ve mekanik özellikleri ile kaya üzerinde uygulanan doygun - kuru tek eksenli basınç direnci oranı, tuz kristallenmesi, ıslanma - kuruma ve donma - çözünme deneyleri ile kayacın durabilitesi saptanmıştır. Ayrıca, deney öncesi ortalama gözenek boyu tayini yapılmış ve aşırı bozunma gösteren numuneler üzerinde SEM yüzey görüntüleri alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The so-called Africano marble is a marble used by the Romans from the mid of the I century BC. Blocks taken from inactive mines (nowadays) in antique age, can be seen all over the world especially in Rome. These quarries which are produced brecciated limestones exists near the Sığacık Gulf in Izmir city.There are two quarries at east of the Sığacık Gulf and is one quarry in north-east of Turgut Köyü in Izmir. The research conducted to investigate geological, material properties and durability of Africano Marble is seperate two periods. At first step of this work, geological map of the quarry and its nearby was prepared and determined the stratigraphic position of the geological units and their ranges. Also detailed measurement of discontinuity, situation of discontinuity levels and joint spacing are determined.At secont stage, some laboratory tests on the core samplestaken from the brecciated limestones in Seferihisar, Sığacık Gulf and Turgut Village were conducted. In addition, mineralogical, chemical, physical and mechanical properties of the rock were also determined as well as the durability tests such as strength ratio salt crystallization, wetting-drying and freezing-thawing. Besides, before experiments average pore size distribution of the rock has done and SEM surface views were taken from highly deformed core samples.