Veri zarflama analizi ile performans değerlendirme: Katılım bankacılığı sektöründe bir uygulama
Evaluation of the performance in banking sector with data envelopment analysis: A case study in the participation banking sector
- Tez No: 444940
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ OSMAN KUŞAKCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Katılım Bankacılığı, Performans, Etkinlik, Data Envelopment Analysis, Participation Banking, Performance, Efficiency
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 123
Özet
VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRME: KATILIM BANKACILIĞI SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Seda KURŞUN İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ali Osman KUŞAKÇI 2016, 97 sayfa Performans değerlendirmesi çalışmalarında hangi birimin etkin olduğunun bulunması, etkin olmayan birimlerin etkin hale gelebilmeleri için ne gibi aksiyonlar alması gerektiği belirlenmelidir. Bu iş çok sayıda girdi ve çıktının söz konusu olduğu sistemlerde oldukça zordur. Bankacılık sektöründe yaşanan rekabet, bankaların kaynaklarını etkin şekilde kullanmasını gerektirmektedir. Bu durum bankaların sıklıkla kapsamlı performans ölçüm çalışmaları yapmalarını zorunlu kılmaktadır. Birçok farklı yöntemin yanında bankacılık sektöründe yer alan kurumların performansının değerlendirmesinde Veri Zarflama Analizi (VZA) yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışma Katılım Bankacılığı Sektöründe yer alan üç ana müşteri tipine (bireysel, ticari ve kurumsal müşterilere) hizmet vermekte olan 135 şubesinin etkinliği VZA yöntemi ile ölçülmüştür. Şubeler mevcut müşteri sayılarına göre gruplara ayrılmış ve her bir grup içerisinde yer alan şubelerin etkinliği o grupta yer alan şubelere göre CCR (Charnes-Cooper- Rhodes) ve BCC (Banker-Chaenes- Cooper) yöntemleri ile ölçülmüştür. VZA çalışması sonucu elde edilen bulgular ışığında bağıl verimliliği düşük olan şubelerde nasıl iyileştirilmeler yapılabileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE PERFORMANCE IN BANKING SECTOR WITH DATA ENVELOPMENT ANALYSIS: A CASE STUDY IN THE PARTICIPATION BANKING SECTOR Seda KURŞUN İstanbul Commerce University Graduate School of Applied and Natural Sciences Department of Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali Osman KUŞAKÇI 2016, 97 pages Performance evaluation studies aim to identify which decision making units are effective and what actions to be taken in order to increase the efficency of ineffcient ones. Especially, for systems converting multiple inputs into multiple outputs, evaluation of performance is a difficult task. Due to hard competition in banking sector, banks are required to use their resources wisely. Hence, it is essential that they frequently undertake comperehensive performance evaluation studies. Among many other approaches, Data Envelopment Analysis (DEA) is a method commonly used fort this purpose. in the banking sector. This workemploys DEA on a Turkish participation bank with 135 branches., The bank provides servicesto three main customer types (retail, commercial and corporate). The total 135 branches are separated into four main classes according to the number of customers so that the scale differences between decision making units may be reduced. Then, the effeciencies of the branches are measured with CCR (Charles-Cooper - Rhodes) and BCC (Banker-Chaines - Cooper) methods. Based on the results of DEA study, we discuss in details how the efficiency of the inefficient braches can be improved.