Bulanık ortamda çok kriterli karar verme teknikleri ile personel seçimi: Katılım bankacılığı sektöründe bir uygulama
Fuzzy environment multi criteria decision making techniques personnel selection: Participation in an application in banking sector
  1. Tez No: 444941
  2. Yazar: ALEYNA DEĞERMENCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERK AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Seçimi, Çok Kriterli Karar Verme, Bulanık Mantık, TOPSIS, VIKOR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Personel seçimi süreci, küreselleşen dünyada işletmelerin ayakta kalabilmek, pazar payları arttırmak ve rekabet avantajlarını korumalarında en önemli süreçlerdendir. Personel seçimi sayısal ve sayısal olmayan karar kriterlerinin bir arada kullanıldığı birçok kriterli karar verme problemidir. Bu çalışmada, personel seçimi problemi için bulanık ortamda çok kriterli karar verme yöntemi olan TOPSIS ve VIKOR yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada geliştirilen metotlar katılım bankacılığı sektöründe faaliyet gösteren bir firmada uygulanmıştır. Bankada uzman yardımcısı pozisyonu için beş aday, belirlenen on kriter ve beş yöneticiden oluşan karar verici grubu tarafından değerlendirilmiştir. Önerilen seçim metodu ile adayların sıralaması yapılmış ve en uygun aday seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Personnel selection process is one of the most important process for companies in order to survive their life, to increase market share and to keep their competitive advantages in a globalized economy. Personnel selection is a multi-criteria decision making problem because of including qualitative and quantitative criteria at the same time. In this study, Fuzzy Multi-Criteria Decision Making method with TOPSIS and with VIKOR is used for the personnel selection problem. The developed methods are applied to a participation banks operating in the Turkish banking sector. Five candidates for the position of assistant specialist at the bank, are evaluated by decision-makers group, including five executives, by using ten selection criteria. The ranking of candidates is made by the proposed method and selected the most suitable candidate. Keywords : Personal selection, Multi-Criteria Decision Making, Fuzzy Logic, TOPSIS, VIKOR.