Avrupa Topluluğu'na entegrasyon sürecinde Türkiye hayvancılığının karşılaşacağı sorunlar ve çözüm önerileri
- Tez No: 44500
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. ENGİN SAKARYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
 - Anahtar Kelimeler: European Community, Common Agricultural Policy, Customs Community, Stockbreeding, Common Marketing System
 - Yıl: 1995
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türkiye'de hayvancılık sektörü Avrupa Topluluğu hayvancılığı ile üretim teknoloji, verimlilik, işletme ölçeği, standardizasyon, pazarlama, örgütlenme v.b. önemli yapısal farklılıklar nedeniyle ekonomik entegrasyonun ilk yıllarında ciddi rekabet sorunlarıyla karşılaşabilecektir. Avrupa Topluluğu'nda tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinde sorunların çözümünde izlenen politikalar günümüz Türkiye'sinin sorunlarının çözümüne büyük ölçüde katkıda bulunabilecektir. Önümüzdeki yaklaşık 10 yıllık bir dönemde Topluluğu kuran Roma Andlaşmasının öngördüğü Ortak Tarım Politikası hedefleri ve ilkeleri esas alınarak, topluluk benzeri çağdaş bir hayvancılık politikası belirlenerek ciddi ve akılcı uygulamalarla sektörde yapısal değişikliklere gidilmesi kaçınılmaz görülmektedir. Bu yapısal değişmeye paralel olarak özel ve kamu kesimi hayvancılığa dayalı sanayi kuruluşlarında sektörde rasyonelleşmeye olanak verecek bir biçimde entegrasyona gidilmelidir. Ayrıca kamu kesiminde de hayvancılığın teknik, sağlık ve ekonomik hizmetlerin kendi içinde entegre bir şekilde özel ve kooperatif kesimi örgütlenmesine paralel olarak çağın gereklerine uygun olarak örgütlenmesi, sektörün potansiyelinin harekete geçirilmesinde önemli bir itici güç olacaktır. Anahtar Kelimeler Avrupa Topluluğu, Ortak Tarım Politikası, Gümrük Birliği, Hayvancılık, Ortak Piyasa Düzeni.
Özet (Çeviri)
71 9. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) Stockbreeding in Turkey will be able to come across crucial rivalry problems with European Community stockbreeding, because of important structural differences in fields such as production, technology, productivity, establishment scale, marketing and organisation. Policies that are put into action in order to solve the problems, related with the development of agriculture and stockbreeding European Community, may contribute to the solutions of current problems in Turkey. It seems inevitable that structural changes will occur during the following decay, taking into consideration the targets and principals of common agriculture policy, based on the Rome Treaty, and reaching a contemporary stockbreeding policy as a result of serious and rationalist practices. Being parallel to this structural changes, private or state-run institutions, based on stockbreeding, must apply and integration, that makes possible the rationalism. On the other hand, achieving the organisation of services in fields such as technique, health and economics in state-run institutions from a contemporary point of view, and with parallel to the organisation of private establishements and cooperatives, will be priving power in the fields potential so as to put into motion.