Farklı genotipteki bıldırcınlarda kuluçka özellikleri, büyüme, yaşama gücü ve karkas kalitesinin araştırılması
Incubation caharacteristics, growth, survival rate and slaugheter characteristics of different genotype quail
  1. Tez No: 44499
  2. Yazar: ERDAL ALDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FUAT ODABAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: quail, hatching, growth, survival and carcass
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 23
Özet
Bu çalışmanın amacını farklı genotipteki bıldırcınların kuluçka özellikleri, büyüme, yaşama gücü ve karkas kalitesinin araştırılması oluşturmaktadır. Çalışmada hayvan materyali yumurta olarak iki kaynaktan temin edilerek Y.Y.Ü. Vet. Fak. Zootekni Anabilim dalında kuluçka çalışması sonucu elde edilmiştir. Hayvan materyali olarak Japon, Fransız ve Alman genotipleri kullanılmıştır. Her üç genotip grubuda aynı bakım ve beslemeye tabi tutulmuştur. Her üç grubada adlibitum olarak % 24 ham proteinli ve 2800 Kcal / kg çevrilebilir enerjili bıldırcın yemi verilmiştir. Bıldırcınlar beş katlı özel kafeslerde büyütülmüştür. Genotiplerdeki bıldırcınlara kanat numarası takılarak çıkıştan itibaren haftalık canlı ağırlıkları alınmıştır. Büyüme dönemi olan altıncı hafta sonundan itibaren elde edilen verilerden istatistiki hesaplamalar yapılmıştır. Kesim özellikleri incelenen Japon genotipinde eşit sayıda erkek ve dişi bireyin kesim özelliklerine bakılmıştır. Kuluçka özellikleri bakımından Fransız genotipi diğer iki genotipten daha üstün özellikler göstermiştir. Büyüme döneminde gelişme hızı Japon genotipinde diğer genotiplerden daha hızlı olmuştur. 1. hafta canlı ağırlık artışı bakımından genotipler arasında fark olmamakla birlikte, 6. hafta sonu itiban ile en fazla ağırlık artışı ortalaması Japon genotipinde ( 182.48 ± 2.652 g), en az ağırlık artışı ortalaması Alman genotipinde (138.18 ± 1.728 g) tesbit edilmiştir. Japon genotipinde yaşama gücü (0-6 hafta ) % 49.58 iken, Fransız genotipinde % 28.57, Alman genotipinde % 20 civarında gerçekleşmiştir. Kesim özellikleri bakımından Japon genotipinde dişi ve erkek bireylerin canlı ağırlık ortalamaları istatistiki bakımdan farklıdır. Dişilerde canlı ağırlık artışı daha yüksek bulunmuştur. Dişilerde canlı ağırlık ortalamaları 186.917 ± 4.903 g iken, erkeklerde 170.729 ± 4.903 g olmuştur. Anahtar Kelimeler : Bıldırcın, kuluçka, büyüme, yaşama gücü, karkas
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The aim of this study is to investigate the hatching features, growth, survival and carcass quality of quails of different genotypes. The animal material were taken from two sources, and quails were produced by hatching in zootechnology depertmant of Veterinary Faculty,Y.Y.Üniversity. As animal materyal, Japon, French and German genotypes were used. All three genotype groups were subjected to the same breeding conditions. All three groups were given quail ration containing 24 % protein and 2800 kcal /kg. The quails were bred in five storey cages. Wings numbers were attached to the quails in genotypes and the weekly Live- Weights of the quails starting from hatching were taken. At the end of sixth week, statistical calculations were made from the collected data, the slaughter- characteristics of male and female individuals in Japon genotype. Franc genotype yielded better results than the other two genootypes with regard to hatching qualities. Growth in Japon genotype were more ragid than the other genotypes. There were no differences between the genotypes in live-weight during the first week. But at the end of 6 th. week, the highest live - weight means was in Japon genotype ( 182.48 ± 2.652 g), the lowest live- weight means was German genotype ( 138.18 ± 1.728 g). Survival in Japon genotype was 28.57 %, and is German genotype was 20 %. İn respect of slaughter-caract eristics, the diffrence between the live- weight means of male and female individuals in Japon genotype were found significant. The rise in live- weight yield in females were higher. The live-weight means in females were 186.917 + 4.903 g, while in males were 170.729 ± 4.903 g.