Regulation of mineralocorticoid receptor and its downstream targets by estrogen and aldosterone in breast cancer
Meme kanserinde mineralokortikoid reseptör ve mineralokortikoid reseptörün alt akışında yer alan hedeflerinin östrojen ve aldosteron tarafından düzenlenmesi
  1. Tez No: 445007
  2. Yazar: BİRCAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEN KONU KARAKAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diagnoz, MR sinyal yolağı, alt akış hedefleri, SGK1, NEDD4-2, ENaC subunits, Östrojen, Aldosteron, meme kanseri
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Dünyada pek çok kadın meme kanserinden mustarip olduğundan meme kanserinin kesin tanısı, hastalığın tedavi seçenekleri ve klinik sonuçları açısından önemli hale gelmektedir. Nükleer reseptörler ailesinin bir alttipi olan steroid hormon reseptörlerinin üyeleri, meme kanserinin moleküler sınıflandırmasında biyomarkör olarak kullanılmaktadırlar. Nükleer reseptör ailesinin bir üyesi olan mineralokortikoid reseptör (MR) meme epitelyal dokusunun da dahil olduğu epitelyal dokularda, pek çok fizyolojik süreçte görev almaktadır, henüz meme kanseri bağlamında yeterli olarak çalışılmamıştır. Bu tezde, MR ve GR'ın ekspresyon modelini protein seviyesinde farklı meme kanseri hücre hatlarında araştırdık. Çalışmamız MR ve GR'ın ekspresyonlarının meme kanserinin alt tiplerine özgü bir şekilde düzenlendiğini ortaya çıkarmıştır. Daha sonra, MR'ın ve MR'ın alt akışındaki hedefleri olan SGK-1, NEDD4-2 ve ENaC'ın α, β ve γ alt ünitelerinin estrojen (E2) ve aldosteron (ALDO) tarafından regülasyonlarını meme kanserinde, qPCR ve Western Blot aracılığıyla inceledik. MR ve alt akışındaki hedeflerin E2 ve ALDO'ya yanıtlarında, ER ekspresyon durumunun MR'ın aktivitesinde önemli bir aracı olduğunu belirten farklı cevaplar sergilediklerini bulduk. Ayrıca, MCF-7 hücrelerinde MR'ın ekspresyon seviyesini arttırdık ve sonra sadece MR'ın ekspresyon seviyesi arttırıldığı zaman, MR, NEDD4-2, βENaC ve γENaC mRNA seviyelerinin ALDO maruziyetine yanıt olarak arttıklarını gösterdik.
Özet (Çeviri)
Many women suffer from breast cancer worldwide thus accurate diagnosis of this disease has become an important issue for treatment options and improved clinical outcomes. Members of steroid hormone receptors, are a subfamily of nuclear receptors can serve as biomarkers in molecular classification of breast cancer. One of these, Mineralocorticoid Receptor (MR) takes part in many physiological processes in epithelial tissues including mammary epithelia, yet it is not well studied in the context of breast cancer. In this thesis, we investigated expression patterns of MR together with Glucocorticoid Receptor (GR) across multiple breast cancer cell lines at the protein level. Our study revealed that expressions of MR and GR were modulated in breast cancer as a subtype specific manner. We then enquired regulation of MR and its downstream targets, SGK1, NEDD4-2 and subunits of ENaC i.e., α, β and γ, by estrogen (E2) and aldosterone (ALDO) treatment in breast cancer via qPCR and Western Blotting. We found differential responses in expression of MR and its downstream targets to E2 and ALDO suggesting ER status was an important mediator of MR action. We also overexpressed MR in MCF7 cells and then showed that MR, NEDD4-2, β and γENaC mRNA levels increased in response to ALDO only when MR was overexpressed.