Mini-titanyum plakların karnivorların ekstremite kemiklerindeki ekleme yakın kırıklarında osteosentez aracı olarak kullanım olanaklarının araştırılması
- Tez No: 44505
- Danışmanlar: PROF.DR. ARKUN CANDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karnivor, Mini-Titanyum Plak, Eklem İçi Kırık, Osteosentez, Kemik, Carnivor, Mini-Titanium Plate, Intraarticular Fracture, [ Osteosenthesis, Bone
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, A. Ü. Veteriner Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne kırık şikayeti ile getirilen değişik tür, ırk, yaş ve cinsiyette 2 köpek ve 21- kedi olmak üzere toplam 23 olgu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Ülkemiz Veteriner Ortopedisi'nde ilk kez eklem içi veya ekleme yakın kırıkların osteosentez ile sağaltımında mini-titanyum plaklar kullanılmış ve bu plak uygulamasının alternatif bir sağaltım şekli veya materyali olup olamıyacağı araştırılmıştır. Olguların operasyon gününden önce radyografileri değerlendirilerek uygun mini-titanyum plak ve vidalar tespit edilerek gerekli operasyon hazırlığı yapılmıştır. Tüm olgular Rompun (Ksılazın hidroklorur, Bayer) pıumodıkusyonunu takiben Ketalar (Ketamin hidroklorür, Parke Davis) ile genel anesteziye alınmışlardır. Kırık bölgesine uygun cerrahi prosedür ile ulaşılarak eklem içi ve çevresi dokulara minumum travmatik zarar verilmeye çalışılmıştır. Seçilen mini- titanyum plağa şekil verilerek kırık kemiğe uygulanmıştır. Olgularımızın postoperatif 1., 3., 5., 7. ve 9. haftalarda klinik muayeneleri ve radyolojik kontrolleri yapılarak takip edilmişlerdir. Olgularımızın 21'inde postoperatif herhangi bir komplikasyon ile karşılaşılmadan kırıkların kaynadığı ve eklem ve çevresinde herhangi bir klinik ve radyolojik sorun ile karşılaşamadığı görülmüştür. Bir olguda, tibia ile fibula arasında kırık hattında sinostoz görülmüştür. Bir olguda ise postoperatif dönemde hayvan sahibi tarafından bandajın açılması sonucunda plağın eğildiği72 ve vidaların kemik korteksinden çıktığı görülmüştür. Bu olgunun postoperatif sonucu kötü olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 23 olgudan 21 'inin mini-titanyum plak ve vidaları postoperatif 42. - 230. günler arasında çıkarılmıştır. Mini-titanyum plak ve vidaların, ebatlarının küçük olması, materyal olarak element yapısının antitoksik, antimağnetik, antikoroziv ve biyokompatibil olması, elastikiyet modülüsünün kemiğe yakın olması, istenilen yöne eğilip bükülerek şekil verilebilmesi eklem içi ve ekleme yakın kırıklarda kullanımının uygun olabileceğini gösteren özellikleridir. Bu çalışmada uygulanan mini-titanyum plakların, elde ettiğimiz sonuçlar göz önüne alınarak, kedilerin ve küçük boy köpeklerin eklem içi ve ekleme yakın kırıklarında güvenle kullanılabileceği kanısına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with a total 23 animals, composed of 2 dogs and 21 cats, of various sexes, ages and species. All these animals were submitted to the Department of Orthopaedics and Travmatology of Veterinary Faculty of Ankara University. In this study, the application of mini-titanium plates and screws in the treatment of intra-articular fractures or fractures close to the articulum, with osteosentez was tried for the first time in Veterinary Orthopaedics in Turkey. Appropriate mini-titanium plates and screws were selected with the aid of radiographs the day before the operation. All the animals were anesthesized with Rompun (Ksilazin hydrochloride, Bayer) premedication followed by Ketalar (Ketamine hydrochloride, Parke Davis) injection. Appropriate surgical procedures were used to reach to the fracture region and surrounding tissues and attention was paid to give minimal traumatic harm. The selected mini-titanium plate was adjusted according to the fractured bone and applied, consequently. All the animals were monitored on 1, 3, 5, 7 and 9 weeks post operation by means of clinical and radiological examinations. Among the animals studied, 21 showed no post-operative complications, all the fractures healed and no clinical and radiological disorders were noticed in and around the articulum. In one animal, sinostosis was observed on the fracture line between tibia and fibula. In another animal, the patch was found to be bent and the screws were found to be gone out of the bone cortex due to the release of bandage by the owner in post-operative period. In 21 out of 23 cases, mini-titanium plates and screws were removed between 42 and 230 post-operative days. Various characteristics including small dimensions, antitoxic, antimagnetic, antichorrosive and biocompatible properties, close elasticity to the bone and flexibility of the material show the possible accuracy of using mini- titanium plates and screws in intra-articular fractures and fractures close to the articulum. According to the results obtained in this study, it was determined that mini- titanium plates could be conveniently used in intra-articular fractures and fractures close to the articulum in cats and small dogs.