Maksimum ikili baskınlık sayısının graf işlemleri altında incelenmesi
Maximum pairwise domination number under graph operations
- Tez No: 445146
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Graf Teorisi, Graf İşlemleri, Maksimum İkili Baskınlık Sayısı, Hypergraflarda Maksimum İkili Baskınlık Sayısı, Graph Theory, Graph Operations, Maximum Pairwise Domination Number, Maximum Pairwise Domination Number for Hypergraphs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Graf işlemleri yeni graf sınıflarının oluşturulmasında kullanıldığı için oldukça önemlidir. Graflarda yapılan işlemler ve grafların bazı yapısal özellikleri karmaşık yapıdaki graf modellerini analiz etmeyi kolaylaştırır. Baskınlık sayısı bu özelliklerden bir tanesidir. Özellikle hiyerarşi ve görev paylaşımı gibi problemlerinin çözümünde kullanılabilecek graf modelleri arasında“Baskınlık sayıları aynı olan farklı graflar arasından hangisi tercih edilmelidir?”“Hangisinin tepe çiftleri arasındaki iletişim daha güçlüdür?”“Hangi model daha sağlam bir yapıya sahiptir?”sorularının cevaplarını ararken, tüm tepe çiftleri arasındaki ilişkileri inceleyen bir ölçüm olan maksimum ikili baskınlık sayısı ortaya çıkmıştır. Tepe ikililerini aynı anda bastıran tepelerin maksimum sayısı maksimum ikili baskınlık sayısı olarak tanımlanır. Bu tez çalışmasında ilk olarak temel graf bilgileri ve graf işlemleri tanımları verildikten sonra graflarda zedelenebilirlik ölçümü olan maksimum ikili baskınlık sayısı tanımı graf işlemleri altında incelenmiştir. Ardından hypergraflarda bu ölçüm hesaplanmış ve graflarda maksimum ikili baskınlık sayısını hesaplayan bir algoritmaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Graph operations are important since they are used to construct new graph classes. Graph operations and some structural properties of graphs are helpful to analyze graphs in complex structures. One of these properties is the domination number. While looking for answer to questions such as“Which of the different graph model need to be choose amongst the graphs with same domination number?”,“Which vertex couple has the most strong community?”,“Which model has stronger structure?”, the measure to all vertex couples that is the maximum pairwise domination number has emerged. The maximum number of vertices that dominate vertex couples is called maximum pairwise domination number. In this study, we first present basics of the graph theory and the definitions of graph operations, and then we study a vulnerability measure maximum pairwise domination number under the graph operations. Afterwards, this measure is computed for the hypergraphs and an algorithm that computes the maximum pairwise domination number is presented.