Konjonktivaşalazisin gözyaşı MMP-9 ve oküler yüzey üzerine etkisi
The effect of conjunctivochalasis on tear MMP-9 level and ocular surface
- Tez No: 445257
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAY ASLAN BAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konjonktivaşalazis, MMP-9, İnflammaDry, impresyon sitolojisi, elektrokoterizasyon, Conjunctivochalasis, MMP-9, inflammaDry, impression cytology, electrocauterization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Konjonktivaşalazisin Gözyaşı MMP-9 ve Oküler Yüzey Üzerine Etkisi Amaç: Grade 2 veya 3 konjonktivaşalazisli hastalarda farklı tedavi yöntemlerinin gözyaşı MMP-9 ve oküler yüzey üzerine etkisini değerlendirmek. Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Yokoi evrelemesine göre grade 2 veya 3 semptomatik konjonktivaşalazisi bulunan 66 hasta alındı. Bireyler aldıkları tedavi yöntemine göre üç gruba ayrıldılar. Birinci gruptaki 22 hastaya prezervansız suni gözyaşı damla (Tears Naturale Free, Alcon), ikinci gruptaki 22 hastaya prezervansız suni gözyaşına ilaveten antiinflamatuar ajan (Acular LS, Allergan), üçüncü gruptaki 22 hastaya konjonktiva elektrokoterizasyonu tedavisi verildi. Bireylerin tedavi öncesi, tedavinin birinci ve üçüncü ayında gözyaşı ozmolaritesi, gözyaşı MMP-9 seviyesi (İnflammaDry test), Schirmer testi, gözyaşı kırılma zamanı (TBUT), oküler yüzey hastalık indeksi (OSDI) anketi, korneal floresein boyanma (OXFORD) evrelemesi ve sağ göz konjonktivasından impresyon sitolojisi için örnek alındı. Bulgular: Tedavi öncesi gruplar arasında yaş, cinsiyet, gözyaşı fonksiyon testleri; gözyaşı ozmolaritesi, Schirmer testi, gözyaşı kırılma zamanı (TBUT), oküler yüzey hastalık indeksi (OSDI) anketi, korneal floresein boyanma (OXFORD) evrelemesi açısından fark yok idi (hepsi, p>0,05). Tedavi öncesi gruplar arasında MMP-9 seviyesi açısından fark bulunmazken (p>0,05) impresyon sitolojisi ile değerlendirilen Nelson evreleri gruplar arasında farklı bulundu (p0,05). Birinci grupta üç aylık tedavi sonucunda OSDI skoru ve korneal floresein boyanmada anlamlı azalma, Schirmer testinde anlamlı artış vardı (p0,05). Üç aylık tedavi sonucunda birinci grupta ve ikinci grupta MMP-9 seviyesi anlamlı değişim göstermezken üçüncü grupta MMP-9 pozitifliği istatistiksel olarak anlamlı düşüş gösterdi (p0,05). Sonuç: Konjonktivaşalazise bağlı kuru göz bulguları ve oküler yüzey inflmasyonu görülmektedir. Konjonktival elektrokoterizasyon tedavisinin konjonktival katlantıların ortadan kaldırılmasıyla kuru göz semptomları ve inflamasyonu baskılamada medikal tedaviye göre daha etkin olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The effect of Conjunctivochlasis on Tear MMP-9 Level and Ocular Surface Purpose: To assess the effect of different treatment methods on tear MMP-9 level and ocular surface in patients with grade 2 or 3 conjunctivochalasis. Methods: 66 patients with grade 2 or 3 symptomatic conjunctivochlasis according to Yokoi grading method included in this study. Individuals were divided into three groups according to the treatment method. 22 patients in group 1 were treated with preservative-free artificial tear drops (Tears Naturale Free, Alcon), 22 patients in group 2 were treated with preservative-free artificial tear drops and ophthalmic anti-inflammatory agent (Acular LS, Allergan), and 22 patients in group 3 were treated with conjunctival electrocauterization method. Tear osmolarity measurement, tear MMP-9 level (inflammaDry test), Schirmer test, fluorescein break-up time (BUT), ocular surface disease index questionnaire (OSDI), corneal fluorescein staining (OXFORD) and conjunctival impression cytology procedure (right eye) were carried out before treatment and at the first and third month of the treatment. Results: Before treatment there was no difference between the groups according to age, sex, and tear function tests including tear osmolarity test, Schirmer test, tear break-up time test (TBUT), OSDI questionnaire, corneal fluorescein staining (OXFORD) (all, p>0.05). While there was no difference in MMP-9 level before the treatment (p>0.05), the difference in Nelson's grading system of conjunctival impression cytology procedure was significant between the groups (p0.05). There was a significant reduction in OSDI score and corneal fluorescein staining and significant increment in Schirmer test results of the first group at the third month of the treatment (all, p< 0.05). The TBUT and Schirmer test results were significantly increased whereas OSDI score was significantly decreased in the second group. (all, p0.05). After three month treatment no significant difference was occurred in the levels of MMP-9 in the first and second group, but there was a significant decrease in the level of MMP-9 positive patients in the third group (p0.05). Conclusion: Dry eye signs and ocular surface inflammation caused by conjunctivochalasis can be seen. Conjunctival electrocauterization treatment method thought to be more efficacious than used medical treatment methods in reducing the dry eye symptoms and inflammation via elimination of the conjunctival folds.