Asetabular labral yırtık nedeniyle manyetik rezonans artrografi incelemesi yapılan hastalarda transvers asetabular ligamanın değerlendirilmesi
Transverse acetabular li̇gament evaluati̇on i̇n pati̇ent whi̇ch have magneti̇c resonance arthrography due to acetabular labral tear
- Tez No: 445321
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KANTARCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: asetabular labrum, labral yırtık, manyetik rezonans artrografi, transvers asetabular ligaman, acetabular labrum, labral tear, magnetic resonance arthrography, transverse acetabular ligament
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Asetabular labral yırtık nedeniyle manyetik rezonans artrografi incelemesi yapılan hastalarda labral yırtık ve evresi ile transvers asetabular ligaman morfolojisi arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmada İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kas-İskelet Radyolojisi Bölümü'ne asetabular labral patoloji araştırılması için manyetik rezonans artrografi (MRA) isteği ile başvurmuş 55 hastanın radyolojik görüntüleri değerlendirildi. Labral lezyonları Czerny evreleme sistemine göre belirlenen hastalarda MRA'da transvers asetabular ligaman (TAL) femur başı ile en geniş temas yüzeyi ve TAL alanı ölçüldü. İstatistiksel analizde bu bulgular karşılaştırıldı. Bulgular: Czerny sınıflamasına göre değerlendirilen labral patolojilerde TAL'ın femur başı ile en geniş temas yüzeyi ve TAL alanı; taraflar (sağ-sol) arasında; Czerny 1-2-3 grupları içerisinde ikili grublar (1-2,1-3, 2-3) halinde; labrumun post-travmatik (1A, 2A ve 3A) ve displastik (1B, 2B ve 3B) lezyonları şeklinde karşılaştırılmış; istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Asetabular labral patolojilerin evrelemesi ile transvers asetabular ligaman morfolojisi arasındaki ilişki belirlenememiştir. Bu bize predispozan faktörler arasında gösterilemeyeceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to investigate the relationship between acetabular labral tears with the morphology of transverse acetabular ligament, in patients which have magnetic resonance arthrography examination due to acetabular labral tear. Methods: Were evaluated 55 patients who had magnetic resonance arthrography (MRA) at Istanbul University Faculty of Medicine, Musculoskeletal Radiology Department; to investigate acetabular labral pathology. Labral lesion stages were determinated with Czerny classification; the widest contact surface of transverse acetabular ligament (TAL) with the head of the femur and TAL area were measured at MRA images. These findings were compared statistically. Results: The widest contact surface of transverse acetabular ligament (TAL) with the head of the femur and TAL area were compared between; sides (right and left); Czerny stage 1-2-3 lesions in pairs (1-2,1-3, 2-3); post-traumatic (1A, 2A and 3A) and dysplastic (1B, 2B and 3B) lesions. No statistically significant was determinated. Conclusions: There is no significant relationship between the stage of acetabular labral pathology and the transverse acetabular ligament morphology. This findings suggest us; transverse acetabular ligament morphology can not listed among the predisposing factors of labral pathology.