Ovine kalça modelinde labral rekonstrüksiyonda base repair, ankraj sayısı, allogreft ve kondral rimming'in suction seal üzerine biyomekanik etkileri
- Tez No: 1018748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR GÜRSAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Asetabular labrum, suction seal, kalça biyomekaniği, labral rekonstrüksiyon, labral tamir, kalça artroskopisi, Acetabular labrum, suction seal, hip biomechanics, labral reconstruction, labral repair, hip arthroscopy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Asetabular labrum, kalça eklem stabilitesinde ve“suction seal”mekanizmasının oluşmasında önemli rol oynar. Labrum patolojilerinin cerrahi tedavisinde farklı tamir ve rekonstrüksiyon teknikleri kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, koyun kalça modelinde farklı labral tamir ve rekonstrüksiyon tekniklerinin suction seal üzerine biyomekanik etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada koyun kalça modeli kullanılarak farklı cerrahi teknikler biyomekanik olarak değerlendirildi. Örnekler intakt labrum durumu, labral eksizyon, labral base repair, farklı sayıda ankraj ile yapılan rekonstrüksiyon, allogreft kullanımı ve asetabular rim trimming uygulamalarını içeren gruplara ayrıldı. Her grupta femoroasetabular distraksiyon sırasında oluşan suction seal kuvveti ölçüldü ve gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: Labrum eksizyonu sonrası suction seal kuvvetinde belirgin azalma gözlendi. Labral tamir ve rekonstrüksiyon tekniklerinin suction seal fonksiyonunu farklı derecelerde restore ettiği saptandı. Base repair uygulanan gruplarda suction seal kuvvetinin daha iyi korunduğu görüldü. Rekonstrüksiyon gruplarında ankraj sayısının artırılmasının suction seal performansını iyileştirdiği gözlendi. Rim trimming uygulamasının suction seal üzerinde doğrudan belirgin bir olumsuz etkisi saptanmadı. Sonuç: Labral tamir ve rekonstrüksiyon teknikleri suction seal mekanizmasını farklı düzeylerde restore edebilmektedir. Labral base repair ve uygun fiksasyon stratejileri suction seal fonksiyonunun korunmasına katkı sağlayabilir. Bu bulgular, labral patolojilerin cerrahi yönetiminde teknik seçimlerin biyomekanik önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The acetabular labrum plays a critical role in hip joint stability and in maintaining the suction seal mechanism. Various repair and reconstruction techniques are used in the surgical management of labral pathologies. The aim of this study was to compare the biomechanical effects of different labral repair and reconstruction techniques on the suction seal in an ovine hip model. Materials and Methods: In this experimental study, an ovine hip model was used to biomechanically evaluate different surgical strategies. Specimens were assigned to groups including intact labrum, labral excision, labral base repair, reconstruction with varying numbers of anchors, allograft reconstruction, and acetabular rim trimming. The suction seal force generated during femoroacetabular distraction was measured in each group and compared between groups. Results: Labral excision resulted in a significant reduction in suction seal force. Labral repair and reconstruction techniques restored the suction seal function to varying degrees. Base repair techniques demonstrated better preservation of suction seal compared with other configurations. Increasing the number of anchors in reconstruction groups improved suction seal performance. Rim trimming did not show a direct detrimental effect on the suction seal. Conclusion: Different labral repair and reconstruction strategies restore the suction seal mechanism at varying levels. Labral base repair and appropriate fixation strategies may better preserve suction seal function. These findings highlight the biomechanical importance of surgical technique selection in the management of labral pathologies.