Normal ve deneysel polikistik over sendromu oluşturulan sıçan ovaryumlarında AQP-7, AQP-8 ve AQP-9'UN immünolokalizasyonu
Immunolocalization ofAQP-7, AQP-8 and AQP-9 IN normal experimentally polycystic ovarian syndrome rat ovaries
  1. Tez No: 445560
  2. Yazar: SEVİNÇ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Aquaporin-7, Aquaporin-8, Aquaporin-9, ovaryum, polikistik over sendromu, sıçan, Aquaporin 7, Aquaporin 8, Aquaporin 9, ovaries, polycystic ovarian syndrome, rats
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kronik anovulasyonun nedenlerinden, Polikistik Over Sendromu, amenore, hirsutizm, anovulasyon ve büyük polikistik overlerle karakteristik doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen endokrin bozukluktur. Bu çalışmada su kanal proteinlerinden aquaporin7, 8, 9'un PKOS'lu sıçan ovaryumlarında immunolokalizasyonları gösterildi. Sıçanlarda PKOS oluşturmak amacıyla letrozole (1mg/kg) uygulandı. PKOS'lu ve kontrol sıçanlarının ölüm sonrası alınan ovaryum dokularına immunohistokimyasal incelemeler için rutin takip protokolleri uygulandı. Kesitler Olympus marka (BX51, Japon) mikroskopta değerlendirilip uygun alanlardan fotoğraflar alındı. AQP-7, AQP-8, AQP-9 PKOS'lu ovaryumlardaki kistik foliküllerin yoğun olarak teka tabakalarında eksprese edildi. PKOS'lu ovaryumlarda AQP9 daha çok kortekste ve kan damarlarında, zona pellucidada, ve corpus luteum hücrelerinde eksprese edilirken, kontrol ovaryumlarında ise primer oositte eksprese olmuştur. PKOS'lu ovaryumlarda AQP8 yoğun olarak korteks ve medulla kan damarlarında, primer oositlerde ve granüloza hücrelerinde eksprese edilmiştir. Kontrollerde, yüzey epitelyum tabakasında ekspresyon oluşurken, primer oositlerde zayıf ekspresyon gözlendi. AQP7 ekspresyonu PKOS'lu oositlerde daha fazla ortaya çıkarken, kontrollerde korteksin kan damarlarında ve oositlerde daha fazla eksprese olmuştur. Sonuç olarak, her 3 proteinin ekspresyonları arasındaki önemli farklılık, bu proteinlerin, normal ve PKOS gibi patolojik koşullarda farklı roller üstlenebileceğini düşündürmektedir. PKOS'lu ovaryumunda farklı hücrelerde aquaporinlerin daha yüksek ekspresyonu, aquaporinlerin normal antrum ve folikül oluşumunu yöneten yüksek su taşınımına ilave olarak patolojik koşullarda da rol alabileceklerini düşündürmektedir. Bu proteinler arasındaki farklı ekspresyonlar, PKOS'ta foliküler yapı değişikliği ile özellikle granüloza ve oositteki morfolojik değişikliklerle ilişkili olabileceği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovarian syndrome that the cause of anovulation, is an endocrine disorder seen in women in the fertility age characteristic with amonerhae, hirsutism, anovulation and large polycystic ovaries. In the present study, immunolocalizations of Aquaporins7, 8 and 9 which were water channel proteinsnhave been demonstrated in rat ovaries with PCOS. Letrosole (1mg/kg) was applied to rats in order to constitute PCOS in rats. Routin tissue preparation protocols were done in ovarian tissues from the PCOS and the control group animals.Immunohistochemically stained tissue sections were were evaluated under an Olympus BX 51 microscope and relevant fields of views were photographed. AQP7, 8 and 9 were expressed intensively in the theca layer of cystic follicles in the PCOS group ovaries. While AQP9 was expressed in the cortex, blood vessels, zona pellucida and corpus luteum cells, it was expressed in primary oocytes of the control group ovaries. AQP8 was expressed in the cortical and medullar blood vessels and in the primary oocytes and granulosa cells of the ovaries of PCOS group. The expression of AQP8 in the control group was seen in the surface epithelium whereas a weak expression was detected in primary oocytes. AQP7 expression was observed more in the PCOS group ovaries, it was expressed in the cortical blood vesselsand oocytes in controls. In conclusion, the variations in the expressions of those three proteins could suggest that they play different roles in normal and in pathological conditions such as PCOS. Higher expression of aquaporins in ovarial cells of the PCOS group could suggest that they might play roles in pathological conditions in addition to teir high water transport during normal antrum and follicle formation. Different expressions among those three proteins in follicular alterations especially in granulosa cells and oocytes in PCOS could suggest their crucial roles on those alterations.