Şizofreni hastalarında irisin, leptin ve adiponektin düzeyleri
In schizophrenia, the irisin, leptin and adiponectin levels
  1. Tez No: 445562
  2. Yazar: DERYA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schizoprenia, Adiponectin, Leptin, İrisine
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Şizofreni psikiyatrik işlev bozukluklarının en ağırıdır. Düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozukluklar görülür. Hasta kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşar. Genellikle gençlik çağında başlar. Böyle zengin bir semptomatolojinin birçok beyin bölgesi ile ilişkili olabildiği artık bilinmektedir. Günümüzde beyin fonksiyonlarındaki bozukluklar kümesi olarak tanımlanmaktadır. Kilo alımı yalnız atipik antipsikotiklerle değil, klasik antipsikotik tedavisi sırasında da görülür. Antipsikotikler çeşitli mekanizmalarla kilo alımına yol açarlar, ancak bu mekanizmalar henüz tam olarak bilinmemektedir. Kilo alımı, leptin ve gherlin gibi hormonların ve serotonerjik, histaminerjik, adrenerjik ve dopaminerjik sistemlerin dahil olduğu çok etkenli bir süreçle ilişkilendirilmektedir. Literatürde şizofreni hastalığında birçok çalışma yapılmış; ancak buna benzer bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada 30 şizofreni tanısı konmuş hasta ve 30 sağlıklı bireyde leptin, adiponektin ve irisin düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Deneysel verilere göre; hasta ve kontrol gruplarında irisin düzeyleri arasındaki istatistiksel fark anlamlı bulunmuştur (p0,05). Hasta ve kontrol grupları yaş, cinsiyet ve sigara içimi yönünden irisin, leptin, adiponektin düzeyleri ile karşılaştırıldığında ise istatistiksel fark anlamlı değildir (p>0,05). Sonuç olarak, çalışmamızda şizofreni hastalarında irisin düzeylerinin anlamlı olarak arttığı tespit edildiğinden şizofreni patogenezi ve prognozunda bir öneme sahip olmasının muhtemel olacağını düşünmekteyiz. Fakat bu parametrenin hastalıktaki rolünün daha kapsamlı çalışmalarla açığa kavuşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is the most serious of psychiatric dysfunction. Important dysregulation is seen in mentality, perception and behaviours. Patient lives in a world of his own which is far away from relationship interpersonal and facts. Generally it begins in youth. It has known that Such variety of symptomatology is related a lot of area of brain. At the present time, it is defined a clump of brain dysfunction. Weight gain is seen in treatment not only atypical antipsychotics but also classical antipsychotics. Antipsychotics cause weight gain with variety mechanism but they have not yet known. Weight gain is associated with a multi factorial process involving such hormons leptin and gherla and such sistems serotonergic, histaminergic, adrenergic and dopaminergic. In literature there are many studies in schizophrenia but there isn't any similar study such that. İn our study is investigated that relationship between leptin, adiponectin, irisine levels in 30 schizophrenia patient and 30 healty person. According to experimental datas; the statistical different in the levels of irisine in patient and control group was found significant (p0,05). When patient and control groups were compared with the levels of irisine, leptin and adiponectin in terms of age, gender and smoking the statistical different wasn't found significant (p>0,05). Finally, in our study the levels of irisine in schizophrenia patient were meaningfully higher than control group. We think it would be possible to marker can beneficial on the pathogenesis and prognosis of schizophrenia. But it needs to be more exhaustive and supportive studies for role of these parameters in this disease.