Şizofreni ve şizoafektif bozukluğun açık göz rengi ile ilişkisi
The relationship beetwen schizoprenia and schizoaffective disorder andlight eye color
  1. Tez No: 641810
  2. Yazar: BARAN SİYLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUR İNCİ KENAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, şizoafektif bozukluk, göz rengi, mavi, melanin, Schizophrenia, schizoaffective disorder, eye color, blue, melanine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Şizofreni ve şizoafektif bozukluk genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan, kronik seyreden ve önemli ölçüde yeti yitimine yol açan ruhsal hastalıklardır. Genetik ve çevresel etkenlerle birlikte etiyolojisinde üzerinde en çok durulan dopamin varsayımıdır. Dopamin, tirozin aminoasitinden sentezlenen bir nörotransmitterdir. Dopaminle aynı öncülden sentezlenen diğer bir molekül ise insan pigmentasyonundan sorumlu olan melanindir. Göz rengini, iris hücrelerindeki melanin pigmentinin çeşidi ve miktarı belirler. Bu çalışmada önemli bir fenotipik özellik olan göz renginin, şizofreni ve şizoafektif bozukluk ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 18-65 yaş aralığında, 274 şizofreni, 126 şizoafektif bozukluk tanılı hasta ile 402 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Katılımcıların tümüne sosyodemografik veri formu uygulanmıştır ve göz rengi 2 araştırmacı tarafından mavi, yeşil, ela, kahverengi ve siyah olarak belirlenmiştir. Çalışmamızın sonuçları, istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte mavi göz rengine sahip kişilerde şizofreni gelişme riskinin, mavi göz rengine sahip olmayanlardan 1,5 kat artmış olabileceği yönündedir. Mavi göz rengine sahip şizofreni hastalarında hastalığın başlama yaşının ileri olması, yatarak tedavi görmenin az olması ve paranoid özelliklerin daha sık görülmesi; mavi göz renginin şizofreni için iyi prognostik belirteç olabileceğini düşündürmüştür. Mavi göz rengi ile şizoafektif bozukluk arasında belirgin bir ilişkinin saptanamayışının; hastalığın afektif parçasından kaynaklanabileceğini, dolayısıyla açık göz renginin afektif belirti ya da bozuklukla ilişkili olmayabileceğini düşündürmüştür. Bulgularımızı doğrulamak ve ardındaki etiyolojik mekanizmaları aydınlatabilmek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia and schizoaffective disorder are mental illnesses that usually occur during adolescence, chronic and cause significant disability. Along with genetic and environmental factors, dopamine is the most emphasized assumption in its etiology. Dopamine is a neurotransmitter synthesized from the tyrosine amino acid. Another molecule synthesized from the same premise as dopamine is melanin, which is responsible for human pigmentation. The color and amount of melanin pigment in iris cells determine the eye color. In this study, it was aimed to investigate the relationship of eye color, which is an important phenotypic feature, with schizophrenia and schizoaffective disorder. The study included 274 schizophrenia patients, 126 schizoaffective disorders and 402 healthy individuals between the ages of 18-65. A sociodemographic data form was applied to all participants and eye color was determined by 2 researchers as blue, green, hazel, brown and black. The results of our study are that, although it is not statistically significant, the risk of developing schizophrenia in people with blue eye color may be 1.5 times higher than those without blue eye color. In the schizophrenia patients with blue eye color, the age of onset of the disease is advanced, inpatient treatment is less and paranoid features are more common; make think that blue eye color may be a good prognostic marker for schizophrenia. The lack of a clear relationship between blue eye color and schizoaffective disorder; made us think that it may be caused by the affective part of the disease, so the light eye color may not be related to the affective symptom or disorder. Further studies are needed to confirm our findings and to clarify the etiological mechanisms behind them.