Veri zarflama analizi ie etkinlik ölçümleri ve havacılık sektöründe bir uygulama
Measuring efficiency by using data envelopment analysis and an application in aviation sector
  1. Tez No: 445599
  2. Yazar: AYŞE ELİF YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. OSMAN KARKACIER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Türkiye Havalimanları, Etkinlik, Tobit Model, Data Envelopment Analysis, Turkish Airports, Efficiency, Tobit Model
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
ÖZETBu çalışmada Veri Zarflama Analizi(VZA) yöntemi kullanılarak Türkiye'de bulunan 37 havalimanının 2008-2011 yılları arasında etkinliklerinin ölçümü ele alınmıştır. Bu amaçla, girdi olarak; çalışan sayısı, işletme gideri, terminal alanı, pist sayısı ve apron sayısı, çıktı olarak ise yolcu trafiği, işletme geliri, uçak trafiği ve yük trafiği kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, 37 havalimanı içerisinden İstanbul Atatürk, Antalya, Muğla Milas Bodrum, Adana, Tekirdağ Çorlu havalimanlarının incelenen her yıl için etkin olduğu gözlemlenmiştir. Daha sonra, bu havaalanları etkin olmayan diğerleri için referans olarak alınarak, girdi ve çıktılarda hedeflenen ve gerçekleşen değerler her yıl verileri için tartışılmıştır. Son olarak etkinlik üzerinde etkili olan çeşitli açıklayıcı değişkenlerin etkilerini belirlemek amacıyla VZA'dan elde edilen etkinlik skorları bağımlı değişken olarak alınarak Tobit modeli kullanılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study it was aimed to measure the efficiency of Turkey's Airports by using Data Envelopment Analysis (DEA) between 2008-2011. For this reason, the number of employess, operation costs, the number of runways, the number of aprons and size of airports were taken into account as inputs, the number of passengers, operation revenues, load traffic and cargo traffic were considered as outputs. According to efficiency results, Atatürk, Antalya, Muğla Milas Bodrum, Adana, Tekirdağ Çorlu airports were determined as efficient in large airport category. Later, actions that should have done in order to achieve the efficient frontier by inefficiency airport were analysed using sensitivity analysis. Finally, the efficiency scores obtained from VZA, Tobit model is used and the results are interpreted based on the dependent variable.