Kümelerin inovasyon kapasitesinin kaynak tabanlı görüş çerçevesinde incelenmesi
Analyzing industrial clusters? capacity to innovate with resource based wiew perspective
  1. Tez No: 445598
  2. Yazar: SEMA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ARDIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kümelenme, Küme Kaynakları, ĠĢletme Kaynakları, ĠnovasyonYeteneği, Clustering, Cluster Resources, Business Resources, Innovation Capability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu çalıĢmanın temel amacı, kümeye has kaynakların iĢletmelerin inovasyonyeteneklerine doğrudan ve dolaylı etkilerini bütüncül bir model çerçevesindeaçıklamaktır. Bu kapsamda 250 mobilya firmasından anket yöntemi kullanılarak veritoplanmıĢtır. AraĢtırmada elde edilen veriler Yapısal EĢitlik Modellemesi tekniğiyle,SPSS 20 ve AMOS 21 istatistik programları kullanılarak değerlendirilmiĢtir.Öncelikle kapsamlı bir literatür araĢtırması ile kümeye özgü kaynaklarının neleroldukları belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Bu bağlamda küme kaynaklarının kurumsal,özelleĢmiĢ, iliĢkisel ve finansal olmak üzere dört grup altında toplandığı görülmüĢtür.ĠĢletme kaynakları ise beĢeri, fiziksel, örgütsel ve finansal kaynaklar olmak üzere yinedört gruba ayrılmıĢtır.Analiz sonucunda küme kaynaklarının iĢletmelerin inovasyon yeteneği üzerindehem doğrudan hem dolaylı etkisi olduğu görülmüĢtür. Ayrıca iĢletme kaynakları ileinovasyon yeteneği arasında da anlamlı bir iliĢki bulunmuĢtur. Son olarak kümekaynaklarından iliĢkisel ve kurumsal kaynakların, iĢletme kaynaklarından ise beĢeri vefinansal kaynakların inovasyon yeteneği üzerindeki etkisinin anlamlı olduğugörülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to explore the direct and indirect effectscluster specific resources on firm innovation capability in the context of frame ofintegrated model. The survey was administered to the 250 company in furnituremanufacturing industry. The obtained data were analyzed with the Structural EquationModeling techniques using AMOS 21 and SPSS 20 statistical programs.First of all cluster-specific resources is determined with a comprehensiveliterature review. In this context, it has revealed that cluster resources were groupedunder four groups including institutional, specialized, relational, and financial. Firmresources have been divided into four groups as human, physical, organizational, andfinancial resources.As a result of analysis it is identified that cluster resources has both direct andindirect impact on firm innovation capability. In addition a significant relation betweenfirm resources and innovation capability were determined. Finally it is revealed thatrelational and institutional resources and human and financial resources' impact oninnovation capability was significant.