Tanin gazetesi inceleme ve seçilmiş metinler (701-899 sayılar)
Tani̇n newspaper analysis and selected texts (701-899 issues)
- Tez No: 445614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İttihat ve Terakki Fırkası, Tanin, Basın, Siyaset, Hüseyin Cahit, Party of Union and Progress, Tanin, The Media, Politics, Hüseyin Cahit
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 586
Özet
İfade özgürlüğünün bir yansıması olarak karşımıza çıkan basın, milletlerin hayatında siyasi ve sosyal değişimleri tetikleyen bir araç olarak önemini her zaman korumuştur. Basın bir taraftan devleti yönetenlerle millet arasında bir köprü vazifesi görürken diğer taraftan kamuoyunun şekillenmesinde oynadığı rol ile bir nevi denetim görevi üstlenmiştir. II. Meşrutiyet ilan edildikten sonra oluşan özgürlük ortamında basının bu gücünü fark eden siyasi güçler düşüncelerini halka aktarmak ve kendileri gibi düşünen bir toplum oluşturmak çabasına giriştiler. Bu tez çalışmasında İttihat ve Terakki Fırkası?nı destekleyen bir duruş sergileyen Tanin gazetesinin 1 Ağustos 1326 (1910) tarihli 701. sayısından 20 Şubat 1326 (1911) tarihli 899. sayısına kadar olan 199 nüshasının tahlilî fihristi yapılarak gazetenin dönemin siyasi, sosyal ve edebî olaylar karşısında takındığı tavır ortaya konmuş elde edilen bilgiler konularına göre ve alfabetik olarak tasnif edilmiştir. Tanin bu süreçte savunduğu düşünceleriyle muhalefet ve yabancı basın tarafından İttihat ve Terakki Fırkası?nın yayın organı olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Media, which has emerged as reflection of freedom for expression, has always been an important factor to trigger social and political changes in the lives of nations. Media takes the task of supervision by restructuring the public opinion, while it bridges rulers with general public. In the freedom environment of Second Constitutionalist Period, new political formations which discovered the potential of media strived for conveying their thoughts to public, and they aimed to create a society which adopted their beliefs and opinions. `Tanin? was one of the most important newspapers of that period which supported Party of Union and Progress, and this study investigates 199 issues of Tanin newspaper from the 701st issue published on August 1st 1326 (1910) to 900th issue published on February 20st 1326 (1911). Its attitude towards the political, social, and literal events of the period is illustrated, and the collected data is sorted out based on topics and alphabetical index in the present study. `Tanin? newspaper was regarded as the main media organ of Party of Union and Progress by the opposing groups during that period.