İlhan (Egemen) Darendelioğlu ve siyasi mücadelesi
İlhan (Egemen) Darendelioğlu and his political fight
- Tez No: 445615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Tarih, Political Science, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Darendelioğlu, Toprak, Communism, Nationalism, Demokratic Party
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
1921 ve 1979 yılları arasında yaşamış olan İlhan (Egemen) Darendelioğlu Türk milliyetçiliğinin kurumsallaşmasında ve fikri yönden olgunlaşmasında kurduğu matbaa ve çıkardığı Toprak aylık ülkü dergisi yanında Türkiye?de Türk Kültür Çalışmaları Derneği ve İstanbul Milliyetçiler Derneği?nde faaliyet yürütmüştür. Dış Türklerle irtibat halinde olmuş, Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği Genel Başkanlığı yapmış ve yaşadığı dönemin havasını bugüne aktarmış kıymetli eserler ve yazılar kaleme almıştır. Darendelioğlu; Adalet Partisi, Demokratik Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi içinde bulunmuş ve çeşitli faaliyetler yürütmüştür. Ortadoğu gazetesi yazarı iken 19 Kasım 1979?da kendi kurduğu Toprak matbaasından çıkarken suikast sonucu hayatını kaybetmiştir. İlhan (Egemen) Darendelioğlu ve Siyasi Mücadelesi adlı çalışmamız Türkiye?nin yakın tarihinin siyasi ve sosyal hareketliliğinin daha iyi anlaşılması amacıyla hazırlanmış bir numune özelliği taşımaktadır. Çalışmayı yaparken başta dönemin çeşitli dergilerinden ve Darendelioğlu?nun eserlerinden istifade yoluna gittik.
Özet (Çeviri)
İlhan (Egemen) Darendelioğlu, who lived between the years 1921 and 1979, worked for Turkish Cultural Studıes Society and İstanbul Nationalists Society in Turkey in addition to the press-house and his magazine Toprak ulku magazıne published monthly that had activities on institutionaization and sophistication of Turkish Nationaliszm in view of idea. He was in contact with Turks abroad, carried out the presidency of Assocation of Challange with Communism in Turkey, brought the spirit of the era, the lived in, today and also wrote valuable boks and articles. Darendelioğlu was involved in dustice Party, Demokratic Party and National Movement Party and undertook various activities. He wa killed through an assasination, while he was leaving his own pres-house in 19 November 1979. Our study under the title İlhan (Egemen) Darendelioğlu and His Political Fight was prepared sample in order that the political and social movement of recent history of Turkey could be clearly understood. During the study, we benefited from various magazines of his period and Darendelioğlu?s own Works.