Kâdî Beyzâvî'nin Envârü't-Tenzîl ve Esrârü't-Te'vîl adlı tefsirinde ahiret inancı
Belife circumstances in Kâdî Beydawi's work named 'Anvaru't-Tanzil wa Asraru't-Ta'vil'
  1. Tez No: 445724
  2. Yazar: AHMET KÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHANEDDİN KIYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahiret, cennet, kabir, haşr, Afterlife, heaven, grave, resurrection
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kâdî Beyzâvî İslamî ilimlerin birçok alanında eserler verdiği için allâme ünvanını alan büyük bir âlimdir. Onun en önemli eseri Envârü't-Tenzîl ve Esrârü't-Te'vîl isimli tefsiridir. Bu çalışmamızda Beyzâvî'nin ahiret inancıyla ilgili ayetleri tefsirinde nasıl yorumladığını ortaya çıkarmaya ve onun düşüncesini tespit etmeye çalıştık. Kendisinden önceki ilk dönem kelam âlimlerinin ve çağdaşı olan müfessirlerin görüşlerinden de örnekler vererek ahiret inancı hakkında Beyzâvî'nin söylediği görüşlerini açıklamaya çalıştık. Ahiret ile ilgili her konuda Beyzâvî'nin kendi görüşlerini ilgili ayetlerin geçtiği yerlerde dile getirdiği görülmektedir. Ölüm, ruhun bekâsı, kabir azabı ve nimeti, kıyametin saati, haşir, mîzan, sırat, cennet ve cehennemin yeri gibi ahiret ile ilgili her konuda görüşlerini açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
Kadı Beydawi is a great scholar who gets learned man title for giving a lot of work in most fields of Islamic sciences. His most important work is the work named Anvaru't-Tanzil wa Asraru't-Ta'vil. In this study, we try to determine Beydawi's thoughts and to find out how he interpreted the verses about afterlife in his exegesis. We tried to explain Beydawi's opinion about afterlife belief by giving examples of first period theology scholars before him and the views of his commentators who was his contemporaries. It is seen that Beydawi mentioned his views about everything related afterlife in where relevant verses take place. He explained their views about everything related afterlife such as death, survival of the soul, grave suffer and its blessing, the time of doomsday, resurrection, trial balance, sirat, the location of heaven and hell.