Türkiye'de katılım bankalarının tercih edilmesinde dinin rolü: Van örneğ
The role of religion on being preferred participation banks in Turkey: Van sample
  1. Tez No: 445731
  2. Yazar: FATİH KATINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankaları, Faizsiz Bankacılık, Mevduat Bankaları, İktisadi Gelişme, İslam İktisadı, Özel Finans Kurumları, Participation Bank, Interest-free Bank, Deposit Bank, Financial Development, Islam Financial, Private Financial Foundations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, ilk önce Müslümanların toplumsal gelişmesinde din faktörü ve iktisadi durum ele alınmıştır. Daha sonra İslam iktisadının XX. ve XXI. yüzyılın kurumsal şekli olan katılım bankalarının tanımı, temel özellikleri, tarihçesi ve işleyişine değinilmiştir. Çalışmanın aslını oluşturan bölümde ise Türkiye'de 1983 yılından başlayarak,“Özel Finans Kurumları”(ÖFK) olarak kurulan ve 2006 yılında da“Katılım Bankaları”adını alan, özel hedef kitlesi ve müşteri portföyü bulunan katılım bankaları müşterilerinin bankayı tercih etmesinde etkili olan nedenler araştırılmıştır. Araştırma için Van ilinde bulunan 4 katılım bankası müşterileri ile anket yapılmıştır. Müşterilerin demografik ve sosyoekonomik özellikleri ile bankayı tercih etmesinde etkili olan nedenlerin yer aldığı anket, SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada yer alan demografik ve sosyoekonomik değişkenler ile banka tercih etme değişkenlerinin frekans, varyans ve ki-kare analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly religion factor and financial situation about the social development of Muslims are discussed. Afterwards, the definition of participation bank, which is as a corporation of Islam financial in XX. and XXI. its key feature, its history and its running are mentioned. In the part, which constitues the origin of the study, the reasosns that were effective at the customers' choice of the participation banks, which start from 1983 in Turkey and are established as“Private Finance Institutions”and then, named as“Participation Banks”in 2006, and have a target group and customer portfolio were searched. For thesis research, a survey was conducted with the participation banks customers in Van. A survey, where the demographic and socio-ekonomic characterictics of the customers and the reasons that influence their choosing of the bank take place, was analyzed by using SPSS programme. Demographic and socio-ekonomic variables included in this study, with the variables of choosing bank and the analysis of frequency, variance and chi-squared were done.