Kemal Bilbaşar'ın hikâyelerindeki halk edebiyatı ve halk kültürü unsurları üzerine bir inceleme
A study on the elements of folk li̇terature and folk culture i̇n Kemal Bi̇lbasar's stori̇es
- Tez No: 445732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ÖNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kemal Bilbaşar, hikâye, Halkbilimi, Halk Edebiyatı, folklor, Kemal Bilbaşar, story, folklore, folk literature
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İnsanlar yaşadığı toplumun değerleriyle şekillenir ve geleceğini bu dinamikler üzerine inşa eder. Dönemin şartları gereği Çanakkale, Selanik, Eskişehir, Ankara, Kayseri, Edirne, Kırklareli, Aydın, İzmir, İstanbul gibi birçok şehirde yaşamını sürdüren Kemal Bilbaşar bu yörelerin kültürleriyle yoğrulmuştur. Farklı yöre halklarının dilini, gelenek göreneklerini, inançlarını, eğlencelerini, sevinçlerini, acılarını, mücadelelerini, mitlerini öğrenerek tüm halkbilimi unsurlarına vakıf olmuştur. Bu çalışmada, Son Dönem Türk Edebiyatının önemli yazarlarından Kemal Bilbaşar'ın hikâyeleri, halk kültürü ve halk edebiyatı bakımından incelenmiş, folklorun bu eserlerdeki yansımaları tespit edilip değerlendirme yapılmıştır. Üç ana bölüm halinde şekillenen bu çalışmanın birinci bölümünde yazarın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, hikâyelerde karşılaşılan halkbilimi unsurları, üçüncü bölümde ise halk edebiyatı unsurları ele alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
People are shaped by the society's values they live in. Having lived in many cities such as Gallipoli, Salonika, Eskişehir, Ankara, Kayseri, Edirne, Kırklareli, Aydın, İzmir and İstanbul due to the conditions of that period, Kemal Bilbaşar experienced a mix of cultures of these regions. He learnt the language, traditions, customs, beliefs, entertainment, joys, sufferings, struggles and myths of a variety of folks; in brief, he mastered all elements of the folklore. In this study, the focus is on Kemal Bilbaşar, one of the important authors of the Recent Period of Turkish Literature. His stories were examined in terms of folk culture and folk literature and reflections of the folklore on his works were detected and evaluated. This dissertation is presented in three main parts and the first part includes information about author's life, his art and works. The second part covers folklore elements detected in the stories and the last part contains an analysis of the elements of folk literature