Avrupa Birliği'nde yetişkin eğitimi alanının meslekleşmesi: Uygulamalar ve sorunlar
Professionalisation of adult education field in European Union: Implementations and problems
- Tez No: 445807
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Yetişkin Eğitimi, Meslekleşme, Yetişkin Eğitimcisi, Yetişkin Eğitimcilerinin Eğitimi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmada, yetişkin eğitimi alanının meslekleşmesi sorunları/güçlükleri bağlamında Avrupa Birliği (AB)'nin yetişkin eğitimcilerinin eğitimine yönelik politikalarının ve uygulamalarının neler olduğunun belirlenmesi ve bu politikalarda beyan edilenlerin Türkiye, Almanya, Danimarka, Estonya'daki ulusal politikalara ve uygulamalara yansımalarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında, meslek ve meslekleşmenin kavramsal çerçevesinde yetişkin eğitimi alanına ve meslekleşmesine ilişkin bakış açıları incelenmiş, küresel eğilimlerin yetişkin eğitimi alanının meslekleşmesine olan etkileri sorgulanmış ve yetişkin eğitimi alanının meslekleşmesinde yaşanan sorunlar ve güçlükler irdelenmiştir. Bu bağlamda, yetişkin eğitimi alanının meslekleşmesinde önemli bir unsur olan yetişkin eğitimcilerinin eğitimine ilişkin olarak AB'nin politikaları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmada, AB'nin yetişkin eğitimcilerinin eğitimine yönelik politikalarının belirlenmesi amacıyla ilgili resmi belgeler belgesel tarama yoluyla edinilmiş ve toplanan veriler için doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Araştırma, yetişkin eğitimi alanının meslekleşmesindeki başlıca sorunların ve güçlüklerin yetişkin eğitimi alanının geniş ve çeşitli bağlamından ve yetişkin eğitimcilerinin eğitim ve mesleki yollarının çeşitliliğinden kaynaklandığını göstermektedir. Bu çalışmanın bulguları, AB resmi belgelerinde yetişkin eğitimcilerinin niteliğini artırmak amacıyla temel ve sürekli eğitimlerine, mesleki gelişimlerinin sağlanmasına ve yetişkin eğitimcisi mesleğinin görünürlüğünü ve statüsünü artırmaya önem verildiğini göstermektedir. Bununla birlikte ülkelerdeki politikalara ve uygulamalara ilişkin olarak araştırma bulguları, yetişkin eğitimcilerinin eğitimi hususuna Estonya'nın ulusal politika ve stratejilerinde yer verildiği, Türkiye ve Danimarka'da yer verilmediğini, Almanya'nın federal bir devlet olmasından dolayı düzenlemelerin eyalet düzeyinde yapıldığını göstermektedir. Bulgulara göre, bu dört ülkede yetişkin eğitimcileri için düzenlenmiş sistematik bir eğitim bulunmamakta, uygulamalar ülkeden ülkeye değişmektedir. Yetişkin eğitimcilerinin eğitimi için mevcut eğitim olanakları sınırlı, değişken ve çeşitlidir, Danimarka ve Almanya'da çeşitliyken Türkiye ve Estonya'da nispeten daha sınırlı olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the policies and implementations of European Union (EU) regarding education of adult educators in the context of professionalisation problems/challenges and examine the reflections of those declared in the policies in national policies and implementations of Turkey, Denmark, Estonia Germany. In the study, some perspectives relating to the adult education field and its professionalisation within the conceptual framework of profession and professionalisation were examined, the influences of global trends on professionalisation of adult education field was investigated, and the problems and challenges related to professionalisation adult education field were researhed. In this regard, the policies of EU regarding education of adult educators as an important component of professionalisation were tried to be revealed. For the purpose of identifying the policies of EU related with the education of adult educators, the relevant official documents were obtained through documentary scanning and the data collected were subjected to documentary analysis method. The research shows that the main problems and challenges in professionalisation of the adult education field resulting from wide and variety context of the field and diversity of educational and professional ways of the adult educators. Resulting findings from the study show that the official documents of EU give attention and importance to the initial and continuous education and training and professional development of adult educators in order to increase their quality and to increase the visibility and status of adult education profession. Regarding the policies and implementations in the countries, the findings show that the issue of education of adult educators is placed in the national policies and strategies of Estonia but not included in those of Turkey and Denmark and regulated at state (länder) level in Germany as a federal government. According to the findings, there is no systematic education regulated for adult aducators in these four countries and implementations vary form country to country. The existing opportunities for education of adult educators are limited, various and diverse with relatively limited in Turkey and Estonia while various in Denmark and in Germany. Key Words : European Union, Adult Education, Professionalisation, Adult Educator, Education of Adult Educators.