Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin bilgi alma hakkı (TTK m.392)
The right to information of joint stock compnay board members (TTK m.392)
- Tez No: 445860
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN TURANBOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim Şirket, Yönetim Kurulu, Bilgi Alma Hakkı, Joint-Stock Company, Board of Directors, The Right to Demand Information
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışmada“Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyelerinin Bilgi Alma Hakkı”konusu incelenecektir. Yönetim Kurulu kararlarının alınması bakımından“bilgi”, merkezî bir önemi haizdir. Yönetim kurulu kararlarını alan yönetim kurulu üyelerinin söz konusu kararlar hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bilgi hakkının tam bir şekilde kullanılması da onun bir parçasıdır. Eksik bilgi verilmesi de bilgi alma hakkının ihlali olacaktır. Bilgi alma hakkı TTK uyarınca bireysel, bağımsız ve vazgeçilmez bir haktır. Bilgiye erişimi olmayan bir kimsenin sorumluluk üstlenmesi beklenilmemelidir. Şirketin idaresi görevini yerine getiren bir organın üyesi olarak, sorumluluğu geniş ve ağır olan bir kimsenin, şirkete dair bilgilere kısıtlı bir şekilde erişme imkânının bulunması sorun oluşturacaktır. Ayrıca sır saklama yükümlülüğü de sorumluluk hususunun yanı sıra bilgi alma hakkı bakımından problemli bir husustur. Zira sır saklama yükümlülüğü ile bilgi alma hakkı belgelerin kopyalanması, şirket sırrı niteliğindeki bazı bilgilerin verilmesi gibi konularda karşı karşıya gelebilmektedir. Bu problemli durumlar bu çalışmada incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca İsviçre ve Almanya hukuk sistemleri de bu konu bakımından incelenmiş ve Türk hukukundaki konuya ilişkin düzenlemenin temeli anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmada incelenen bir başka problemli husus ise bilgi hakkına sahip üyelerin bu haklarını bir temsilci aracılığıyla kullanıp kullanamayacaklarıdır. Bunların yanı sıra Anonim Şirketlerdeki Yönetim Kurulu üyelerinin bilgi alma hakkının kapsamı, önemi, sınırları, işlevi gibi konular karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Bilgi alma hakkının niteliğinin yanı sıra bilgi alma hakkına sahip üyeler ile birlikte bilgi vermekle yükümlü olanlara da çalışmada yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is going to be examined that the right to demand information of join-stock company member of boards.“Information”has a central role in respect to member of boards decision-making procedure. It is required that the member of boards, who are parts of the decision-making process, are kept informed about the context of the decision. Hence, the enjoyment of right to demand information is the part of this requirement. Providing a lack of information, in this regard, shall be a breach of the right to demand information. The right, pursuant to Turkish Commercial Code, is an individual, independent and indispensable right. It is supposed to not expect the responsibility of one who does not have access to information. It is going to pose a problem in the case that an administrative member, who are under extensive responsibility, could not easily reach the documents of the company. Besides the issue of the responsibility, confidentiality obligation is a controversial problem in terms of the right to demand information. Yet, the confidentiality obligation and the right to demand information might come across in some issues such as the copying of the documents or the giving of the information which has the characteristics of a company secret. These problematic issues are examined within this study. Also, the Swiss and the German law systems are also examined in terms of this subject in order to clarify the basis of the provision in the Turkish law. Another problematic issue which is examined in this study is whether the member can use this right through a representative or not. In addition to this, issues such as the scope, importance, limits, function of the right to demand information of the Joint-Stock Companies' Board of Directors members are comparatively examined within this study. Besides the characteristics of the right to demand information, the questions such as who has the right to demand information and who is obliged to give information are also examined by this study.