EFQM mükemmellik modelinin gelir idaresinde uygulanabilirliği üzerine bir alan çalışması: Ankara vergi dairesi başkanlığı
A field study about the applicability of the EFQM excellence model in the revenue administration: Ankara directorate of tax administration
  1. Tez No: 445898
  2. Yazar: HACI OSMAN İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, EFQM, EFQMMM, Süreç, Quality, Total Quality Management, EFQM, EFQMMM, Process
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Özdeğerleme, mükemmellik modelini uygulamaya koymuş işletmelerin faaliyetlerini düzenli aralıklarla ve sistematik bir şekilde gözden geçirmesini sağlayan ve kolaylaştıran bir yöntemdir. Özdeğerleme, mükemmeli yakalamayı hedefleyen ve sürekli gelişimi sağlayan bir araç olup, örgütlere kendi güçlü ve zayıf yanlarını tespit etmeleri konusunda yardımcı olur. EFQM Mükemmellik Modeli de Avrupa'da en çok kullanılan özdeğerleme araçlarından bir tanesidir. Bu araştırmanın amacı, EFQM mükemmellik modeli ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nda kalite geliştirmenin ve verimliliğinin arttırılmasının mümkün olup olmadığı, modelin kurulmasının kuruma sağladığı katkı, çalışanlar tarafından nasıl algılandığı, liderlik uygulamalarının modeldeki kriterlere ve nihai olarak iş sonuçlarına olumlu etkisinin olup olmadığını incelemektir. Çalışma, EFQM mükemmellik modelinin kurumda uygulamaya konulmadan önceki ve uygulamaya konulduktan sonraki farkın ortaya konulması üzere tasarlanmıştır. EFQM mükemmellik modeli kriter setini direk uygulayan çeşitli çalışmaların aksine, bu çalışmada EFQM mükemmellik modeli baz alınarak lidere güven unsurunu da içeren bir araştırma modeli ortaya konmuştur. EFQM Mükemmellik Modeline ilişkin veriler Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nda yapılan yüz yüze anket çalışmasıyla toplanmıştır.Araştırmanın örneklemini, kamu çalışanlarının arasından basit tesadüfî yöntem ile seçilen 506 katılımcı oluşturmuştur. Elde edilen verilerin analizinde Sosyal Bilimler için istatistik paketi (SPSS) kullanılmış, ve t testleri (Wilcoxon), korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçları ve ulaşılan bulgular, Mükemmellik Modelinin uygulandığı kurumda modelin amaçları doğrultusunda olumlu sonuçların alındığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Self-evaluation is a method that enables the institutions that put excellence models into practice to review their activities systematically and on a regular basis. Self-evaluation is also a tool which aims at embracing perfection and continuous development and this way it helps organizations identify their strengths and weaknesses. EFQM Excellence Model is one of the most common self-evaluation methods applied in Europe, as well. The purpose of this research is to investigate whether it is possible to improve the quality and productivity of the work done by the workers at the Revenue Administration with the help of this excellence model; to reveal its contributions to the institution; how it is perceived by the workers and whether the application is parallel to the criteria of the model and lastly whether it has positive effects on the results of the work done by the public workers. The study is designed to evaluate and see the differences of the work quality before and after the Excellence Model was put into practice. In contrast to the studies which examine directly the EFQM Excellence Model Criteria Set; this study presents a research model which is based on the EFQM Excellence Model but also incorporating the 'leader confidence' factor. The data related to the EFQM Excellence Model which is a self-evaluation method is obtained through one-on-one questionnaires conducted at the Ankara Tax Administration under Revenue Administration. The sampling of the research has been formed of 506 participants who are selected by simple random sampling method from government employees. Statistical package for social sciences (SPSS) has been used in the analysis. T-tests (Wilcoxon), correlation and regression analyses are conducted for the analysis of the data. The results of this study reveal that positive results are obtained in the institution where the Excellence Model is put into practice in line with the aims of the model.