Kız çocuklarında 12 haftalık kayak antrenmanının bazı biyomotorik özellikler üzerine etkisi
The effect of 12 weeks of training in girls skiing on some of the features biyomotoric
  1. Tez No: 445992
  2. Yazar: ELİF KIYICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Skiing, girls, motoric features
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmanın amacı; 8-14 yaş arası kayak sporuna başlayan kızların sezon öncesi ve sonrası testlerinin değerlendirilerek kayak sporunun çocukların biyomotorik özelliklerine etkisinin incelenmesidir. Bu araştırmanın çalışma grubunu Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde kayak sporuna başlayan 15 kız çocuğu, kontrol grubunu ise Erzurum Saltuk Bey Ortaokuluna giden 30 kız öğrenci olmuş, araştırmaya toplam 8-14 yaş arası 45 gönüllü katılmıştır. Çalışmaya katılan çocukların biyomotorik gelişimlerini takip için Bruininks-Oseretsky test of motor proficiency, Second Edition Kısa Form (BOT 2 Brıef) testi uygulanmıştır. BOT 2 kısa formda; İnce Motor Becerisi, İnce Motor Uyum, El Becerisi, İkili Kordinasyon, Denge, Hız ve Çeviklik, Üst Ekstremite Koordinasyon, Güç testleri uygulanmış ve toplam puan ölçülmüştür. Tüm testler için ilk test ve son test ölçümler alınmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Windows için SPSS 17 istatistik paket programı kullanılmıştır. Gruplar arası verilerin karşılaştırılmasında Bağımsız Grup t testi (Independent-Sample t test) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is investigating the effect of skiing on biomotoric characteristics of children with evaluating tests of girls between the age of 8-14 before and after season. The experiment group of this study is 15 girls started skiing in constitution of Erzurum Youth Services and Province Sport Head Office and the control group is 30 girls who are educating in Saltuk Bey Secondary School that totally 45 volunteers has joined to this study. To follow the development of the children in the study Bruininks biomotoric - Oseretsky proficiency testing of engines , Second Edition Short Form (BOT 2 brief) test: Fine Motor Precision , Fine Motor Integration , Manual Dexterity , Bilateral Coordination , Balance , Speed and Agility , Upper-Limb Coordination , Strength and total scores were measured. All measurements were observed changes in the first test by applying the latest testing methods. For Windows SPSS 17.0 statistical package program was used to analyze the data with Independent-Sample t test to be able to find the differences between the groups. Statical meaningful levels are resulted as; p< 0.05 and p< 0.001 It is not found any meaningful difference in the comparision of motoric features of the girls who ski and don't ski in their pre-test. This situation is found as meaningful difference in fine motor skills, fine motor accord and total score after ski training. Ski training contribute fine motor skills, fine motor accord and total score to the girls.